Тут зароджувалась любов і хрустіли вафельні стаканчики: історія кінотеатру "Супутник" у Дніпрі (фото)

У Дніпрі можуть реконструювати старий кінотеатр "Супутник", який колись входив до трійки легендарних "космічних" кінозалів. Йдеться про "Салют" на Перемозі, "Космос" на проспекті Науки (до недавнього часу Гагаріна - ред.) і "Супутник" на вулиці Незалежності (колишній - Титова), повідомляє Дніпровська порадниця.

Кінотеатр "Супутник" був відкритий 15 серпня 1963 року на вулиці Титова, 18. Кінотеатр був збудований за "спецзамовленням" ЮМЗ, що не дивно для даного району.

кінотеатр Супутник Дніпро

Кінотеатр розташований в окремій будівлі, віддаленій від червоної лінії вулиці Титова. Будівля кінотеатру була розрахована на широке поле зору. Перед ним спеціально обладнаний курдонер (зараз його займає розважальний заклад).

У свій час кінотеатр вважався, чи не видатним пам'ятником архітектури, хоча проект будівлі типовий. Відмінною рисою нової будівлі стало величезне панно в дусі "хрущовської" епохи. Його автори – художники О.Л. Сопелкин, Л.М. Тамальський, І.І. Остапенко. Тут зображений молодий космонавт, який тримає в руці штучний супутник Землі. Подібним панно було прикрашено і будівлю кінотеатру "Родина" (до реконструкції).

кінотеатр Супутник Дніпро

Багато городян досі згадують, як біля колишнього кінотеатру вирувало життя. Він довгі десятиліття служив культурним центром району вулиці Титова і не тільки.

Світлана Проскура пише:

У кінотеатрі у фойє стояли ігрові автомати - морський бій і ще якісь. І пломбір у вафельних стаканчиках - як обов'язковий ритуал! Під час кіножурналу, він завжди був перед фільмом, пам'ятаю в залі легкий хрускіт стояв - догризали стаканчики. І зал такий великий здавався, і екран! Улюблені фільми там дивилася.

кінотеатр Супутник Дніпро

Лариса Шполянська згадує:

Ми часто бігали в "Супутник" на фільми, і навіть всім класом ходили на перегляди. Тут призначали свої перші побачення, це була перша любов, найчистіша і найщиріша. А за Супутником була балка і гірка, де взимку ми каталися на санках, на лижах... А навпроти був гастроном, де ми часто пили смачнющие коктейлі.

А буквально сьогодні на порталі Prozorro з'явилася інформація про те, що Супутник можуть реконструювати. Будівлю перепрофілюють під адміністративно-інформаційний центр відділу Комунікаційний центр Служби 112 у місті Дніпро.

кінотеатр Супутник Дніпро

Фото з групи "Історія у фотографіях. Дніпро-Дніпропетровськ-Катеринослав".

Також раніше ми писали Двір потопав у зелені, клумби з квітами, фруктові сади. Яким був двір Гірничого інституту в Дніпрі (фото)