У цьому будинку у Дніпрі продовжує жити душа нашого міста (Фото)

Рідко який будинок може похвалитися такою багатою історією, як одноповерховий особняк, розташований на Успенській площі, 5 у Дніпрі. Про історію будинку на своїй сторінці у Facebook написала гід Леся Логашова, повідомляє Дніпровська панорама.

Будинок Пчолкіна

З правого боку до будинку примикає кам'яна арка, що веде у двір, з брамою, нагорі якої два витончені амури, обвиті гірляндами, спираються ліктями на круглий медальйон з вензелем з літер «ПД».

будинок Пчолкіна

Цікаво, що цей вензель у 70-х роках ХХ століття стали розшифровувати як «публічний будинок». Проте насправді вензель був герб роду купця Давида Пчолкіна.
Купецький рід Пчелкіних у Катеринославі був славний не одним поколінням. Його засновник Стефан Пчолкін обіймав посаду столоначальника Катеринославської казенної палати.

будинок Пчолкіна

Його син Іван у першій третині XIX століття був катеринославським міським головою. А купець першої гільдії Давид Пчолкін, який торгував деревиною і мав на своєму рахунку кілька маєтків і магазинів, з 1878 по 1900 роки був церковним старостою Успенської церкви, з 1860-х років - голосним міської думи, а в 1868-1871 роках - міським . Крім того, він активно займався благодійністю, збудувавши в Катеринославі кілька розкішних будинків, – розповіла Логашова.

У 1898 році на території своєї сімейної садиби, поряд з дерев'яним особняком, купець спорудив кам'яний чотиризальний будинок, з розкішною ліпниною, балюстрадами та балясинами. Особливо чудовим було внутрішнє оздоблення, що нагадувало Лувр.

Пчолкін мріяв перетворити свою резиденцію на міський маєток і на витрати не скупився. Тут були мармурові каміни, ліпні стелі, розписні стіни, будуари з альковами у східному стилі та венеціанські дзеркала.

будинок Пчолкіна

будинок Пчолкіна

За переказами, під будівлею були прориті підземні ходи, що тяглися до Потьомкінського палацу.

Однак, незважаючи на розкіш, садиба до «міського маєтку» не доросла і незабаром разом із флігелем та дерев'яним особняком почала здаватися в найм.

будинок Пчолкіна

На початку 1920-х років особняк став притулком для багатьох сільськогосподарських установ. Але через десять років усі ці установи були реорганізовані до Інституту кукурудзи, а частину володінь зайняла Окружна малярійна станція. Також у садибі почали проводити курси марксизму-ленінізму. У приміщенні зробили ремонт та збудували окрему лекційну залу, для чого довелося знищити частину кімнат, розташованих у дворовому крилі.

Що діялося в особняку Пчолкіна під час німецької окупації невідомо, але після звільнення міста з 1944-го року в ньому відновили свою діяльність партійні курси. Лише до кінця 1950-х років куратори остаточно дали спокій будинок, перебравшись в інше приміщення, а до просторих залів старовинної будівлі надовго в'їхав міський Будинок моделей.

Лекційний зал переробили у майстерню, а парадний – у демонстраційну з невеликим подіумом та рядами крісел. Життя в Будинку моделей було далеко не бідним і веселим, у той час, як інші корпуси на території садиби потроху руйнувалися і проживання в них ставало все більш важким і ризикованим, - повідомила гід.

Відомо також, що після закриття Будинку моделей та приватизації будівлі, там працювали кілька салонів, які були зацікавлені у збереженні пишності інтер'єрів, тому все залишилося практично недоторканим.

будинок Пчолкіна

До сьогодні в особняку зберігся розкішний зал у стилі ренесанс, розділений навпіл колонадою. Вражає і розпис, що частково зберігся. До унікальних елементів декору інтер'єрів варто віднести також вцілілу ліплення на стелі їдальні, мармурові каміни та старовинний паркет.

будинок Пчолкіна

Душа старого міста продовжує жити у самому центрі міста і цей факт не може не тішити, - наголосила авторка посту.

будинок Пчолкіна

Нагадаємо, раніше ми писали: "Цербер", який мучить Європу, йде до України. Синоптики здивували прогнозом погоди у Дніпрі