У Дніпрі хочуть перейменувати проспект Пушкіна: містяни зареєстрували петицію

У Дніпрі ініціюють перейменування проспекту Пушкіна на проспект імені Лесі Українки. Про це йдеться в електронній петиції, зареєстрованій на сервісі місцевих електронних петицій, передає Дніпровська Панорама

Крім перейменування активісти пропонують замінити пам'ятник, встановлений на проспекті, на постамент української поетеси. Автор петиції, активіст Олег Чистопольцев, наголошує на важливості зміни назви. 

Тим самим одночасно символічно позбавитись імперської колоніальної спадщини в нашому місті на користь українства, - зазначає Чистопольцев.  

Ініціатор петиції вважає, що Пушкін є носієм та символом імперської суті Росії, який заперечував українську державність, вихваляв російську армію та загарбницькі війни імперії. Натомість, Лесю Українку в тексті звернення він називає "символом українства і визначною фігурою в справі українського державотворення".

Текст петиції опубліковано 16 червня. Наразі її підписали 300 людей. Аби петиція була розглянута місцевою владою, потрібно 3 тисячі голосів. До кінця збору підписів лишилося 59 днів.

Раніше ми повідомляли, що в Дніпрі просять прибрати пам'ятник російському вченому