У Дніпрі перевірили якість води в річці. Результати (Фото, відео)

Міська рада понад 7 років співпрацює з кафедрою екології НТУ "Дніпровської політехніки". На базі лабораторії кафедри екології перевіряють якість води в річці. Екологічний стан річки Дніпро контролюють щотижня. Черговий забір води зроблено в п'ятницю, 30 червня, повідомляє Дніпровська панорама, посилаючись на телеканал ДніпроTV.

Завідувач навчальної лабораторії кафедри екології "Дніпровської політехніки" В'ячеслав Федотов пояснив, що у лабораторії закладу можуть проводити біо-екологічні дослідження навколишнього середовища. Для цього в арсеналі лабораторії є сучасний оптичний мікроскоп, який можна підключати до комп'ютера, чашки Петрі з поживним середовищем, багато портативних цифрових приладів, які дозволяють виміряти параметри якості води, різноманітні тести.

Ми можемо проводити дослідження і знати мікробіологію навколишнього середовища. Вимірюмо відновлений потенціал. Можемо виміряти вміст розчинного кисню у воді і швидко отримати результат експрес-методом. А також виміряти домішки у воді, як вміст деяких солей, інших компонентів, наприклад, ми досліджуємо жорсткість, нітрати, хлориди, фосфати, Ph, - говорить В'ячеслав Федотов.

Директор департаменту екологічної політики Дніпровської міськради Олег Семенко зазначив, що перевірка якості води має не епізодичний характер, ця робота системна і проводиться щонеділі, департамент моніторить стан річки Дніпро в межах міста Дніпра.

Висновки щодо якості води будуть готові через добу, тому що низка тестів вимагають додаткового часу, але вже можна сказати, що на сьогоднішній день річка Дніпро перебуває у задовільному стані, і по багатьом позиціях вода в ній навіть краща, ніж у трубопроводах.

Ми знаходимо різних виконавців, починаючи від комунального підприємства облради і завершуючи університетською базою. Такі лабораторії також є в Медичному університеті, ДНУ ім. О.Гончара, КП «Центр екологічного моніторингу» Дніпропетровської обласної ради. Це потрібно, щоб мати максимально об'єктивну картину наскільки це можливо в нинішніх реаліях. Можемо сказати, що ми не бачимо критичних перевищень якості води, – розповів Олег Семенко.

Результати дослідження проб води з річки Дніпро: основними хімічними та органолептичними  показниками вона відповідає нормам для комунально-побутового водокористування. Мінералізація невисока - 220-230 мг/л; рівень pH  - 7,2; каламутність – 8,7 одиниць. Загальна жорсткість  - 10,2 ммоль/л. Нітрати за NO3 - 45 мг/л. Усі згадані показники  поки в межах норми.

Докладніше - у відео:

Нагадаємо, раніше ми писали: Де у Дніпрі знайти пункти збору води для постраждалих після підриву Каховської ГЕС