У Дніпрі перевірили якість води в річці. Результати (Фото, відео)

Міська рада понад 7 років співпрацює з кафедрою екології НТУ "Дніпровської політехніки". На базі лабораторії кафедри екології перевіряють якість води в річці. Екологічний стан річки Дніпро контролюють щотижня. Черговий забір води зроблено в п'ятницю, 30 червня, повідомляє Дніпровська панорама, посилаючись на телеканал ДніпроTV.

Завідувач навчальної лабораторії кафедри екології "Дніпровської політехніки" В'ячеслав Федотов пояснив, що у лабораторії закладу можуть проводити біо-екологічні дослідження навколишнього середовища. Для цього в арсеналі лабораторії є сучасний оптичний мікроскоп, який можна підключати до комп'ютера, чашки Петрі з поживним середовищем, багато портативних цифрових приладів, які дозволяють виміряти параметри якості води, різноманітні тести.

Ми можемо проводити дослідження і знати мікробіологію навколишнього середовища. Вимірюмо відновлений потенціал. Можемо виміряти вміст розчинного кисню у воді і швидко отримати результат експрес-методом. А також виміряти домішки у воді, як вміст деяких солей, інших компонентів, наприклад, ми досліджуємо жорсткість, нітрати, хлориди, фосфати, Ph, - говорить В'ячеслав Федотов.

якість води

Директор департаменту екологічної політики Дніпровської міськради Олег Семенко зазначив, що перевірка якості води має не епізодичний характер, ця робота системна і проводиться щонеділі, департамент моніторить стан річки Дніпро в межах міста Дніпра.

якість води

Висновки щодо якості води будуть готові через добу, тому що низка тестів вимагають додаткового часу, але вже можна сказати, що на сьогоднішній день річка Дніпро перебуває у задовільному стані, і по багатьом позиціях вода в ній навіть краща, ніж у трубопроводах.

Ми знаходимо різних виконавців, починаючи від комунального підприємства облради і завершуючи університетською базою. Такі лабораторії також є в Медичному університеті, ДНУ ім. О.Гончара, КП «Центр екологічного моніторингу» Дніпропетровської обласної ради. Це потрібно, щоб мати максимально об'єктивну картину наскільки це можливо в нинішніх реаліях. Можемо сказати, що ми не бачимо критичних перевищень якості води, – розповів Олег Семенко.

Результати дослідження проб води з річки Дніпро: основними хімічними та органолептичними  показниками вона відповідає нормам для комунально-побутового водокористування. Мінералізація невисока - 220-230 мг/л; рівень pH  - 7,2; каламутність – 8,7 одиниць. Загальна жорсткість  - 10,2 ммоль/л. Нітрати за NO3 - 45 мг/л. Усі згадані показники  поки в межах норми.

якість води

якість води

якість води

якість води

якість води

якість води

якість води

якість води

якість води

якість води

якість води

Докладніше - у відео:

Нагадаємо, раніше ми писали: Де у Дніпрі знайти пункти збору води для постраждалих після підриву Каховської ГЕС