У Дніпрі взято під варту поліцейських з Луганщини, які вимагали хабарі від наркозалежних

У Дніпрі взято під варту групу поліцейських з Луганської області, підозрюваних у вимаганні хабарів від наркозалежних. На арешті підозрюваних поліцейських наполягала прокуратура. Про це повідомляє "Дніпровська панорама" посилаючись на Луганську обласну прокуратуру.
 
Прокурори Луганської обласної прокуратури відстояли в апеляційній інстанції позицію щодо обрання запобіжного заходу – тримання під вартою – трьом правоохоронцям, які підозрюються у вимаганні хабарів від наркозалежних осіб. У свою чергу Дніпровський апеляційний суд задовольнив апеляцію прокурора та таким чином скасував домашній арешт підозрюваним.

Фігурантів відправили до СІЗО безпосередньо з зали суду. Як альтернативу визначено заставу: одному максимальну – 805 тисяч 200 гривень, ще двом – по 536 тисяч 800 гривень.

За даними слідства, наприкінці 2021 року оперуповноважені відділу поліції міста Рубіжне, що на Луганщині, розробили схему отримання неправомірної вигоди. Вони залучили містянина, який знаходив наркозалежних та підкидував або збував їм заздалегідь отримані від поліцейських наркотики.

Надалі поліцейські імітували викриття організованого ними "злочину". Вони незаконно затримували громадян, проводили обшуки житла, вимагали хабарі за уникнення кримінальної відповідальності.

Слідство задокументувало передачу правоохоронцям 18 тисяч гривень. В іншому випадку їм довелося припинити реалізацію злочинного плану.

Луганська прокуратура

Після проведення ряду слідчих та процесуальних дій фігурантам повідомили про підозру. Їхні дії кваліфіковані відразу за п’ятьма статтями Кримінального кодексу України:

  • порушення недоторканості житла (ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 162);
  • незаконне зберігання та перевезення з метою збуту, а також незаконний збут психотропних речовин (ч. 2 ст.307);
  • одержання неправомірної вигоди з використанням службового становища, поєднане з вимаганням (ч. 3 ст.368);
  • незакінчений замах на одержання неправомірної вигоди з використанням службового становища (ч. 3 ст. 15, ч. 3 ст.368);
  • завідомо незаконне затримання, вчинене з корисливих мотивів  (ч. 2 ст. 28, ч. 3 ст.371).

Досудове розслідування здійснюють слідчі ТУ Державного бюро розслідувань, розташованого у м. Краматорську.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли про те, що на Дніпропетровщині встановили чоловіка, який напав на комунальників та пошкодив автотранспорт комунального підприємства.