У Дніпрі затримали агента ворожої розвідки, який коригував ракети по житловому будинку, лікарні та Управлінню СБУ

У Дніпрі СБУ затримала агента російської розвідки, який діяв під прикриттям волонтерського фонду. Чоловік є учасником агентурної мережі спецслужб рф та коригував ракетні удари по аеропорту, житловому будинку у місті Підгородне, лікарні та Управлінню СБУ у Дніпрі. Він також збирав дані про ЗСУ. Про це повідомляє "Дніпровська панорама" з посиланням на Дніпропетровську обласну прокуратуру та Службу безпеки України.

photo_2023-08-18_11-16-23

За даними слідства, підозрюваний був завербований лідером проросійської радикальної громадської організації "SERB" для збору інформації військового характеру з метою подальшої передачі  представникам спецслужб рф.

Виконуючи завдання російського куратора, дніпрянин здійснював збір даних щодо місць дислокації та переміщення підрозділів, військової техніки ЗСУ, Нацгвардії України, місць розташування систем протиповітряної оборони, мостів, залізничних вузлів, аеропорту на території Дніпра та Дніпропетровської області. Для збору розвідданих він спостерігав за переміщенням ешелонів ЗСУ із офісу громадської організації, який знаходився поблизу залізничної розв’язки. Крім того, агент "втемну" використовував своїх знайомих, у яких під вигаданими приводами розпитував інформацію про українських захисників.

Ворожий агент фіксував наслідки ракетних ударів по аеропорту, лікарні, будівлі Управління СБУ у Дніпрі, житловому будинку у Підгородному, позначавши на гугл-картах точні місця влучань. Отримані відомості він направляв ворогу у вигляді текстових повідомлень та фото-, відеофайлів через Telegram.

photo_2023-08-18_10-00-12

Під час обшуку за місцем мешкання чоловіка вилучено мобільні телефони із доказами листування з лідером проросійської організації "SERB".

photo_2023-08-18_11-16-22

Наразі мешканцю Дніпра обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без права внесення застави. Йому повідомлено про підозру за фактом державної зради, вчиненої в умовах воєнного стану (ч. 2 ст. 111 КК України).

1 (4)

Встановлюється причетність підозрюваного до учасників розвідувальної групи генштабу зс рф. Сімох учасників цієї групи вже було затримано у січні 2023 року, а двох з них судом визнано винними у державній зраді (ч. 2 ст. 111 КК України) та призначено покарання у вигляді 15 років позбавлення волі із конфіскацією майна.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли про те, що важкопоранений снайпер бригади з Дніпропетровщини зірвав наступ ворога.