У скільки обійдеться весняний салат у Дніпрі. Огляд цін на ринку

Весну багато хто любить ще й за те, що можна готувати різноманітні весняні салати з ранніх овочів. Дніпровська панорама поцікавилася, в яку ціну продають нині на ринках Дніпра овочі для салатів і не тільки.

Отже на Лівобережному ринку помідори продають по 85 грн за кілограм, по 100 грн - великі рожеві, по 130 грн - невеликі сливки-чері;

молодий болгарський перець - 115 грн;

часник цього року - 95 грн;

огірки - 100 грн;

кабачки - 47 грн;

картопля - 10 грн;

молода капуста - 70 - 69 грн, але при цьому просять не обривати на ній верхні листки. Все має свою вагу. А коли обривають верхні листочки, сохнути будуть наступні.

Деякі продавці навіть не дозволяють "мацати" молоду капусту руками, аби вона не втратила товарного вигляду.

Молода цибуля - 55 грн

морква - 59 грн.

На цьому тижні суттєво подешевшала редиска: від 75 грн за кілограм (була на тому тижні на вул. Робочій, сьогодні там за неї просять 55 грн) до 45 грн.

Яблука червоні - 35 грн, зелені - 40 грн.

А от найдорожчими лишаються фрукти, яким у нас ще зарано дозрівати:

виноград - 250 грн,

абрикоси - 200 грн;

груша - 120 грн;

полуниця - 200 грн.

У середу на прилавках головного ринку Дніпра "Озерці" полуниці було дуже рясно. Тут за неї просять 160-180, 200 грн. Ягоди крупні, великі, різні. Продавці кажуть, що це вже місцева ягода - полуниця з Нікополя та Царицанки. Покупців на неї цього дня було менше, ніж пропозиції. Можливо, люди ще не знали, що на ринку вже повно смачнючої ягоди. Або ж ще відлякують ціни, бо все, що раннє, ще дорого. Та й полуниця, скоріш за все, була під плівкою або в теплиці.

Скільки коштує салат

Словом, найпоширеніший салат з молодої капусти і огірків обійдеться господині (1 кг капусти + 1 кг огірків + 0,5 кг цибулі) у 195 грн.

Якщо ж робити салат з помідорів та огірків, то вийде дорожче, ніж 200 грн.

Також не зайвим буде нагадати, що в ранніх овочах може бути перевищений вміст нітратів.

Як убезпечити себе від нітратів

Нітрати в найбільшій кількості накопичуються в живцях листя і на підставі плода. Саме тому у всіх овочів потрібно зрізати місце прикріплення до стебла та шкірки, які вважаються найнебезпечнішими частинами. У моркви бажано обрізати по сантиметру з обох кінців, а якщо її серцевина білого кольору, то моркву краще викинути. Стебла зелені також краще викидати, а в їжу використовувати лише листя.

Бажано не купувати великі овочі, адже саме в них міститься більше стимуляторів росту, які є шкідливими для здоров'я. Якщо з-під шкірки просвічують плями сірого або коричневого відтінку, повз такий овоч також краще пройти повз.

Найбільш небезпечний весняний овоч – редис, через що його краще не купувати якнайдовше. Більш того, купуючи коренеплоди, необхідно мати на увазі, що найбільш небезпечні розсічені, луснули або зіпсовані плоди.

Перед тим, як вжити овочі та зелень у їжу, краще замочити їх на кілька годин у підсоленій воді. У салат із ранніх огірків, редиски та зелені можна додати одну столову ложку лимонної кислоти, яка заблокує небезпечні нітросполуки.

Вітамінізуйтесь на здоров'я!

Нагадаємо, раніше ми писали: Скільки у Дніпрі коштують абрикоси, дефіцит яких прогнозують у цьому сезоні