У скільки обійдеться весняний салат у Дніпрі. Огляд цін на ринку

Весну багато хто любить ще й за те, що можна готувати різноманітні весняні салати з ранніх овочів. Дніпровська панорама поцікавилася, в яку ціну продають нині на ринках Дніпра овочі для салатів і не тільки.

Отже на Лівобережному ринку помідори продають по 85 грн за кілограм, по 100 грн - великі рожеві, по 130 грн - невеликі сливки-чері;

молодий болгарський перець - 115 грн;

часник цього року - 95 грн;

ціна на овочі Дніпро

ціна на овочі Дніпро

огірки - 100 грн;

кабачки - 47 грн;

картопля - 10 грн;

молода капуста - 70 - 69 грн, але при цьому просять не обривати на ній верхні листки. Все має свою вагу. А коли обривають верхні листочки, сохнути будуть наступні.

Деякі продавці навіть не дозволяють "мацати" молоду капусту руками, аби вона не втратила товарного вигляду.

ціна на овочі Дніпро

ціна на овочі Дніпро

Молода цибуля - 55 грн

морква - 59 грн.

ціна на овочі Дніпро

На цьому тижні суттєво подешевшала редиска: від 75 грн за кілограм (була на тому тижні на вул. Робочій, сьогодні там за неї просять 55 грн) до 45 грн.

Яблука червоні - 35 грн, зелені - 40 грн.

А от найдорожчими лишаються фрукти, яким у нас ще зарано дозрівати:

виноград - 250 грн,

абрикоси - 200 грн;

груша - 120 грн;

полуниця - 200 грн.

ціна на овочі Дніпро

У середу на прилавках головного ринку Дніпра "Озерці" полуниці було дуже рясно. Тут за неї просять 160-180, 200 грн. Ягоди крупні, великі, різні. Продавці кажуть, що це вже місцева ягода - полуниця з Нікополя та Царицанки. Покупців на неї цього дня було менше, ніж пропозиції. Можливо, люди ще не знали, що на ринку вже повно смачнючої ягоди. Або ж ще відлякують ціни, бо все, що раннє, ще дорого. Та й полуниця, скоріш за все, була під плівкою або в теплиці.

Скільки коштує салат

Словом, найпоширеніший салат з молодої капусти і огірків обійдеться господині (1 кг капусти + 1 кг огірків + 0,5 кг цибулі) у 195 грн.

Якщо ж робити салат з помідорів та огірків, то вийде дорожче, ніж 200 грн.

Також не зайвим буде нагадати, що в ранніх овочах може бути перевищений вміст нітратів.

Як убезпечити себе від нітратів

Нітрати в найбільшій кількості накопичуються в живцях листя і на підставі плода. Саме тому у всіх овочів потрібно зрізати місце прикріплення до стебла та шкірки, які вважаються найнебезпечнішими частинами. У моркви бажано обрізати по сантиметру з обох кінців, а якщо її серцевина білого кольору, то моркву краще викинути. Стебла зелені також краще викидати, а в їжу використовувати лише листя.

Бажано не купувати великі овочі, адже саме в них міститься більше стимуляторів росту, які є шкідливими для здоров'я. Якщо з-під шкірки просвічують плями сірого або коричневого відтінку, повз такий овоч також краще пройти повз.

Найбільш небезпечний весняний овоч – редис, через що його краще не купувати якнайдовше. Більш того, купуючи коренеплоди, необхідно мати на увазі, що найбільш небезпечні розсічені, луснули або зіпсовані плоди.

Перед тим, як вжити овочі та зелень у їжу, краще замочити їх на кілька годин у підсоленій воді. У салат із ранніх огірків, редиски та зелені можна додати одну столову ложку лимонної кислоти, яка заблокує небезпечні нітросполуки.

Вітамінізуйтесь на здоров'я!

Нагадаємо, раніше ми писали: Скільки у Дніпрі коштують абрикоси, дефіцит яких прогнозують у цьому сезоні