Витончена краса. У Дніпрі розцвів дивовижної краси кущ (Фото, відео)

Природа України прекрасна, у чому нам вдається переконуватися щоденно. На камери потрапив тамарикс, який нещодавно бурхливо зацвів у Дніпрі, повідомляє Дніпровська панорама.

тамарикс у Дніпрі

Тамарикс, латиною  Tamarix -  витончений листопадний або вічнозелений кущ з родини тамариксових  висотою 1-3 м. Зустрічаються також дерева  (6—8 м). Витончену крону тамариксу  утворюють гладкі трубкоподібні пагоди червоно-коричневого кольору, які з віком стають синювато-фіолетовими. Гілки вкривають  овальні, вузькі, звужені до основи, майже як ялівці, листки довжиною до 7 мм блакитно-зеленого, смарагдового або темно-зеленого кольору. Суцвіття тамариксу - це великі грона з дрібних рожевих чи білих квітів. Цвітіння саджанця починається в квітні – травні, є сорти, які квітнуть у липні-вересні. У народі кущ  відомий як жидівник, бісерник або боже дерево. Росте тамарикс в пустелях, напівпустелях, степах Європи, Азії  та Африки. Саджанці - невибагливі до ґрунту, посухо-і-холодостійкі, пристовуються до різких кліматичних умов.

Для створення цікавого ландшафтного дизайну тамарикс висаджують з карликовою ялиною, туєю, ялівцем, бузком або жасмином.

Тамарикс у Дніпрі - рожевий, а є ще білий, неймовірна квітка, цвіт якоі́ вважають манною небесною у біблійних описах.

У сусідньому Запоріжжі на Хортиці є ціла алея з тамариксу. Однак через військовий стан відвідування острову не дозволяють.

А дніпровський тамарикс розцвів на Набережній Перемоги якраз навпроти будинку 118, у який навесні потрапила російська ракета. Природа ніби компенсує завданий нам ворогом біль і сум. 

Ще у Дніпрі тамарикс можна зустріти на Набережній заводській, у районі "Смаку", у бік Червоного Каменю.

Помилуйтесь і ви цією красою:

Фото та відео Валерія Кравченка

Нагадаємо, раніше ми писали: Під Дніпром на березі річки помітили найяскравішого птаха у Європі