У спеку зростає ризик отруєнь: як уберегти себе та близьких
У спекотні літні місяці продукти псуються набагато швидше. Часто ми недостатньо ретельно миємо овочі та фрукти, а діти можуть мати не зовсім чисті руки. В цей період наш організм може зіткнутися з серйозними проблемами у вигляді отруєнь чи кишкових інфекцій, оскільки високі температури сприяють розмноженню бактерій. Про це повідомляє Дніпровська порадниця з посиланням на Дніпропетровський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ.
Види літніх отруєнь:
Харчове отруєння виникає через вживання неякісних або заражених бактеріями продуктів. Варто уникати несвіжої їжі, особливо на пляжах (кукурудза, креветки), яка часто зберігається неналежним чином.
Токсичне отруєння може статися через потрапляння в організм хімічних або натуральних токсинів. Найпоширеніший випадок — це вживання отруйних ягід або грибів. Будьте обережні в незнайомій місцевості, де фрукти та ягоди можуть бути оброблені хімікатами.
Симптоми отруєння:
- Сильна нудота або блювання
- Слабкість
- Підвищена температура
- Діарея
- Озноб та млявість
Перша допомога:
- Найважливіше — це промити шлунок. Найкраще це робити в лікарні, але можна і вдома, використовуючи чисту воду і штучно викликаючи блювання. Якщо симптоми не зникають через 6 годин, обов'язково зверніться до лікаря.
- При отруєнні лікарі рекомендують прийняти сорбент, наприклад, активоване вугілля, яке допоможе вивести токсини з організму.
- Пити багато води (не менше трьох літрів на день) для запобігання зневоднення. Пити потрібно часто, невеликими ковтками. У перший день після отруєння краще утриматися від їжі або вживати тільки рідкі каші та дотримуватися постільного режиму.
- Якщо була велика втрата рідини, слід приймати розчини для відновлення балансу мінералів та електролітів, наприклад, регідрон.
- Після промивання шлунка та прийому ліків важливо зберігати спокій, перебувати на питному режимі та не вживати їжу протягом 5-7 годин. Потім поступово перейти на щадну дієту.
- Якщо стан не покращується, слід негайно звернутися до лікаря.
Для встановлення діагнозу або отримання медичних порад обов'язково консультуйтеся з лікарем.
Також раніше ми писали Як правильно зберігати сир в холодильнику. Актуальні поради для літа