Український Стоунхендж: що відомо про курган-загадку Дніпропетровщини

Подекуди Дніпропетровська область може вразити навіть більше ніж відомі на весь світ історичні пам’ятки. Прикладом тому може слугувати 5-тисячолітній курган в Новоолександрівці, де археологи виявили унікальний кромлех, старший навіть за всесвітньовідомий Стоунхендж. Про це пише “Дніпровська панорама”.

Декілька років тому на території наших країв був знайдений Новоолександрівський кромлех. Він представляє собою коло з великих обтесаних каменів, поставлених один навпроти одного. Вдалося це завдяки тому, що під час розкопок зняли верхні шари ґрунту пагорба заввишки 7 метрів.  Окрім давніх споруд, тут також виявили два десятки людських поховань різних історичних періодів: від епохи бронзи до Середньовіччя.

стоунхендж україна

Суспільний резонанс

Інтерес до знахідки у 2021 році був вкрай великим – десятки тисяч людей встигли побачити процес розкопок на власні очі за весну, на яку припали роботи спеціалістів. Після завершення розкопок зразки було направлено на експертизу до європейських лабораторій, проте результати їхніх досліджень досі невідомі.

Дослідники зазначають, що стародавнє поховання сягає 7,5 метрів заввишки і 5 завширшки, а будували його майже тисячу років. Посеред кургану археологи знайшли гігантський кромлех – кам'яні брили, які колись виставили по колу. Найвідоміший із таких – Стоунхендж у Великій Британії.

новоалександрівка розкопки

Загадка кромлеха

Існує версія про астрономічну функцію, закладену будівельниками кромлеха. Камені кромлеха Сурського кургану в Новоолександрівці вишикувані в коло діаметром 18,5 м по зовнішньому радіусу. В кількох місцях кромлеха камені відсутні, що утворює проходи та ділить коло на чотири сектори. Північний сектор складається з 33 каменів, три інші сектори: південно-західний, південний та південно-східний складаються з 9 каменів кожен. Дослідники стверджують, що відсутні камені були вилучені з кола після його будівництва. Проте, вилучені вони лише в тих місцях, де азимути збігаються з азимутами курганів в околиці. Якщо стати в центрі кола, то через проходи в ньому можна бачити інші кургани. 

кромлех

Варто зазначити, найраніші поховання в районі Стоунхенджа датуються 3 200 роками до н.е. А доповнювали його до приблизно до 1 110 років до н.е. У той же час найдавніші поховання на Новоолександрівському кургані відносять до 3 500 років до н.е. Це потенційно може вказувати на те, що кромлех недалеко від Дніпра старше, ніж Стоунхендж.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що до Дніпра наближаються холоди.