В Днепре с важным визитом побывала Ульяна Супрун: подробности от неё лично (Фото)

Вчера, 15 мая, с рабочим визитом в Днепре побывала и.о. министра здравоохранения Ульяна Супрун. Об этом корреспондент "Днепровской панорамы" узнал на её Фэйсбук странице.

"Сьогодні мала робочий візит у Дніпро. Один із серії регіональних робочих зустрічей з головними лікарями та представниками місцевої влади.

Основний предмет розмови — їхні першочергові завдання на 2019 рік та роз’яснення, як працюватиме система охорони здоров’я у 2020 році.

фото1

Наша мета — створити нові правила та перевести заклади спеціалізованої допомоги на європейські принципи роботи. Завдяки спільній роботі нам вдалося перезапустити первинну ланку медичної допомоги і запровадити сімейну медицину всього за півтора року.

Тепер вона працює за новими правилами, з якіснішим рівнем сервісу для пацієнтів та вищими зарплатами для лікарів. https://bit.ly/2Hd9Jyu.

Ці принципи ми прагнемо втілити і на рівні спеціалізованої медичної допомоги. Зараз ми говоримо не про підготовку до якогось з етапів, а про конкретні кроки в рамках запуску програми медичних гарантій у 2020 році. Для цього медзаклади такого напрямку мають виконати “домашнє завдання”:

 Восени цього року всі заклади спеціалізованої допомоги мають підписати договори з НСЗУ Національна служба здоров'я України.

 Для цього вони повинні автономізуватися, комп’ютеризуватися та під’єднатися до електронної системи e-Health.

 В цих закладах має бути необхідне обладнання для надання якісних медичних послуг.

фото2

Це все реалістичні завдання, які первинка успішно виконала. Тож це можливо й на рівні спеціалізованої допомоги.

Основні принципи, за якими працюватиме система на рівні спеціалізованої медичної допомоги:

 Гроші платників податків підуть в лікарню за пацієнтом — тобто за кожним з нас, коли нам потрібна буде медична допомога.  Електронне направлення на діагностику або в стаціонар вам надасть ваш лікар.  Ви зможете самі обирати лікарню — і оберете ту лікарню, де вам нададуть якісну медичну послугу.  Завдяки цьому лікарні отримають гроші не за те, що вони існують, а за лікування конкретних пацієнтів.  Найбільш розповсюджені хвороби та стани — інсульти, інфаркти, пологи, лікування немовлят — будуть оплачуватися за спеціальним тарифами.  Пацієнти в лікарнях отримують доступ до всіх ліків, які закуповуються за державними програмами.  Екстрена допомога приїжджатиме, як і раніше — безкоштовно. Направлення від сімейного лікаря в такому випадку не потрібне.

Це лише кілька змін, що очікують на пацієнтів та лікарів найближчим часом. Якщо на первинці перехідний період від старої моделі зайняв півтора року, то у спеціалізованій допомозі це буде відбуватися протягом двох-трьох років.

Вже створені потужні інституції, які впроваджуватимуть цей план — Національна служба здоров’я, ДП “Електронне здоров’я”, Центр громадського здоров’я МОЗ України.

Це все незалежні професійні команди, орієнтовані на результат. Вони забезпечать незворотність змін.

Під час візиту вдалося також відвідати Дніпропетровське клінічне об’єднання швидкої медичної допомоги. Була в диспетчерській та в багатьох відділеннях лікарні — приймальному, ендоскопічному, кардіологічному, реанімації і хірургії. Зокрема поспілкувалась з керівниками відділень.

Дізналася, що лікарня довго чекає на завершення реконструкції одного з корпусів. Через це не почав працювати ангіограф, який знаходиться тут ще з 2016 року.

Щоби розпочати процес автономізації та підписати договір з НСЗУ, потрібно пришвидшити процес реконструкції та запустити в роботу обладнання. Прошу Borys Filatov звернути увагу на цей проект.

Також звертаю увагу управлінців на місцях, депутатів різних рівнів та закладів охорони здоров‘я — вже зараз потрібно почати вирішувати проблеми та готуватись виконувати “домашні завдання”.

Зміни в охороні здоров’я України закріплені в законодавстві і є невідворотними. Незалежно від політичної ситуації в країні, закон буде діяти, зміни триватимуть.

І вже у 2020 році за новими правилами почнуть працювати поліклініки та госпіталі", - написала Ульяна Супрун.

фото3 Напомним, ранее мы писали Когда будет Троица, сколько выходных: что можно и нельзя делать на праздник, как гадать  «Хрущевки» Днепра ждут грандиозные перемены  В Днепре скоро разгар клубники: кому её нельзя есть, а кому очень нужно  В Днепре ездит маршрутка с включенной печкой, водитель боится за окна  Скоро в Днепре начинает ходить теплоход «Галина Андрусенко»: график и цена  Подписывайтесь на нашу страницу в Facebook. Подписывайтесь на наш канал в Telegram.