«В мене немає ностальгії за росією»: оперна діва Марія Максакова під час гастролей у Дніпрі розповіла про своє ставлення до країни-агресора (фото, відео)

Співачка Марія Максакова відома в усьому світі не лише завдяки унікальному мецо-сопрано, красоті й таланту неперевершеної артистки. Вона ще дуже розумна й смілива жінка, яка пережила багато негараздів у росії з-за того, що не погоджувалася з владою загарбників. Під час гастролей у Дніпрі вона розповіла про себе, повідомляє Дніпровська панорама.


Марія Максакова не вперше у Дніпрі. Вона вже виходила на сцену нашого оперного театру також у "Травіаті" та в інших виставах, брала участь у фестивалі "Джаз на Дніпрі" і ще в багатьох проєктах.  Перед виходом на сцену вона розповіла про свої  почуття.

Дуже рада що приїхала до Дніпра. Спочатку думала, що доки триває війна, я мушу робити щось інше, щоб наближати українську перемогу, а співати буду вже після. Але, на жаль все так затягнулося. І тому буду співати, попри те, що болісно і гірко. Але все ж таки треба підтримувати форму професійну. Я вирішила співати. Останнім разом це була опера «Набукко». Зараз ми співаємо Верді. Я виконую головну партію. Вона дуже примхлива і важка. Після перерви, я звичайно хвилююся, - розповіла співачка перед виставою.

афиша
Партію Віолетти Максакова виконувала  на різних сценах Європи. Тож є з чим порівнювати дніпровський варіант вистави.

Дуже подобається постановка Олексія Дугінова, головного режисера Дніпроопери. Вважаю що це одна з найкращих постановок «Травіати». Все відповідає вимогам класичної опери. Дії зважені, пропрацьовані всі лінії персонажів. Я з великим задоволенням повторюю «Травіату» саме у Дніпрі. Сподіваюся, буде не гірше, ніж минулого разу, - каже Максакова.

Максакова в опере

Виступ співачки на сцені Дніпровського театру вийшов дуже вдалим. Публіка влаштувала овації зірці.

Максакова с журналістом

Ймовірно, це не скромно, але я відчуваю – мене раді бачити. Можна зрозуміти з реакції зали, з оплесків, більш гарячих, ніж зазвичай. Тому, мені хочеться ще більше віддати, ще гарніше заспівати, видати горішню ноту більш тривалою. Я знаю, що почуття взаємні й викликають бажання зробити свою роботу краще, ніж я можу, - відповіла співачка.

Але не тільки оперним співом здивувала Марія. Вона щиро відповіла на питання журналіста Дніпровської панорами. Інтерв’ю вийшло цікавим. Марія розповіла, що для неї війна між росією й Україною розпочалася набагато раніше 2022 року. Марія Максакова навіть була депутатом державної думи росії шостого скликання. Не приховує, що колись підтримувала політику путіна.

фото Максакової

У 2014 році її депутатською карткою проголосували за анексію Криму. Марія вирішила поїхати з країни.

Я демонстративно поїхала. Потім вони мене тягли на зустріч у Кремль. Але я була далеко, розповіла співачка.

Після початку повномасштабної агресії Марія Максакова лишилася в Україні. Це було зважене рішення, бо ще з 2014 року, з окупації Криму, співачка зрозуміла, що не залишиться в країні загарбників.

Максакова дуже добре пам'ятає 24 лютого минулого року. Перед цим за збігом обставин, вона також була у Дніпрі.

Напруга відчувалася і поки я була у Дніпрі, але була надія, що це блеф. Ті війська, що стояли на кордоні, вони там стояли з травня 2021 року. Була надія що вторгнення не відбудеться. Ранок 24 лютого почався з ракет. Я зрозуміла, що зараз все зміниться в нашому житті й ми будемо робити все, щоб перемогти якомога швидше,- розповіла Марія.

Довелося переглянути все, що було з неї раніше. В тому числі й зустрічі з путіним. А вони були, коли Максакова виконувала депутатські справи. Вже тоді ця людина стала для Марії зрозумілої. 

Я вже говорила, що цю рептилію можна зупинити тільки силою. Звичайно, в ті часи він ще намагався зробити вигляд, ніби він адекватний. Але закони вже турбували багатьох. У 2012 році в мене розпочалися конфлікти з ними зі всіма,- згадує Максакова.

Максакова з чоловіком
Поїхати в Україну в 2016 році співачка вирішила разом з чоловіком, Денисом Вороненковим, також депутатом, який зазнавав гонінь з боку влади. Майже відразу після приїзду в Україну, Вороненкова було вбито у центрі Києву.

Переїхати було недостатньо щоб його вберегти. Вони дісталися своїми лапами й тут до нього. Це відбулося вже 6 років тому. Коли Дениса вбили, тоді я прийняла власне рішення залишитися в Україні, - розповіла Марія.

Нинішній режим у росії Максакова вважає гіршим ані ж той, що був у Німеччині у 30-40-х роках минулого століття.

Я вважаю що це гірше за нацизм, це гірше за те, що робив Гітлер. Бо ті хоча б не намагалися придушити у «братських обіймах» своїх жертв. Такого цинізму світ не бачив, щоб спочатку сказати щось про братські обійми, а потім вбивати, красти дітей, знищувати все живе, створювати руїни з міст - такого прикладу історія людства не знає, - каже співачка.

Максакова в Україні
Максакова свого часу працювала у Маріїнському та Більшому театрах. Зараз вона переконана, що російській культурі не місце в Україні та Європі. Позицію деяких російських культурних діячів, які покинули росію, вона вважає правильною, але недостатньо жорсткою.

Це уніфікована імперська культура, яка нав'язувалася довгий час Україні… Стосовно окремих виконавців, хто свою позицію дуже чітко висловлював всі роки, то, наприклад Шевчук (ДДТ) він дисидент зі стажем. Але його приклад – виключення з загального правила. Він відрізняється силою духа, і тому, напевно, не можна по ньому вимірювати. Якби всі були такі як він – була б інша країна з іншими людьми, - вважає Максакова.

Максакова в Дніпрі

Зіркові особистості, за думкою Максакової мають більш відповідально ставитися до того, що робить російський агресор.

Стосовно Пугачової декілька разів я казала, що бажано було б щоб вона більш рішуче висловлювалася. Але побачимо, який буде розвиток, бо не хочу ні про кого казати зайві слова. Сподіваюся, що саме Пугачева буде наполегливо діяти. Хотілося б, щоб вона була більш рішучою, бо вона все ж таки формує думку і є лідером суспільної думки там. На її творчості виховане не одне покоління. Тож, важливо, щоб вони висловлювалися, вважає співачка.

Щодо російських назв й пам'ятників в Україні співачка також має власну думку.

Руські назви, імперські вони нагадують людям про той жах, який вони ще навіть не пройшли, а тільки проходять. Дехто поранений, дехто втратив рідних, став вимушеним переселенцем. Бізнес втрачено, нема за що зачепитися. І в ці моменти вважаю, що це неможливо, щоб з афіш виглядали руські нагадування. В Україні зараз це абсолютно неможливо. Це не етично. Тому, що люди страждають і відчувають агресію. Більше часу мусить пройти, доки ці назви не будуть викликати біль українців. Скільки часу пройде – важко сказати, можливо нове покоління зросте, а можливо і не одне. Нейтрально подивитися на це все можна буде коли вони пробачаться, покаятися, - розмірковує Марія.

Щодо ностальгії по росії, то співачка зізналася, що її немає.

В мене немає ностальгії. Можливо від того, що батько німець, з Мюнхена. Ймовірно, я в росії ніколи не відчувала себевдома. Бо люди там всередині дуже радянські й ставляться до всіх, хто має свою думку з підозрою. Я не була своєю, - зізналася оперна діва.

Раніше ми писали про: Росіяни вкрали емблему легендарного футбольного клубу "Дніпро" для команди із Санкт-Петербургу.