В Україні обвал цін на кавуни. Вартість продовжує падати

Буквально нещодавно ми писали, що в Дніпрі почали стрімко падати ціни на кавуни, як знову повертаємось до цієї теми. За словами експертів агроринку, кавуни цього тижня продовжують падати в ціні. Ціни на баштанні нижчі, ніж торік і навіть тижнем раніше. Про це повідомляє Дніпровська порадниця з посиланням на EastFruit.

На думку фахівців, проблеми з логістикою та аномальна спека не заважають цій тенденції.

Наприклад, минулого тижня покращилися погодні умови майже на всій території країни. Це дозволило відновити активні збиральні роботи. Як результат, збільшилася пропозиція кавунів на ринку. Крім того, збір баштанних уже розпочали виробники у всіх без винятку областях, як у центральному, так і у західному регіонах", - сказано в повідомленні.

Наразі фермери продають їх на внутрішньому ринку за 3-8 грн/кг, що в середньому на 30% дешевше, ніж наприкінці минулого тижня.

За словами аналітиків, негативну цінову динаміку виробники пояснюють різким збільшенням пропозиції баштанних на ринку. Ситуація ускладнюється ще й тим, що основну частку пропозиції становить продукція великого розміру, попит на яку досить млявий. Оптові компанії та роздрібні мережі скорочують закупівлі такого кавуна до мінімуму, посилаючись на вкрай невисокі темпи продажів у роздробі. 

Кавун в Україні вже коштує в середньому на 60% дешевше, ніж на початку серпня 2023-го.

"Підвищити ціни вдасться лише виробникам кавунів високої якості, а пропозиція такої продукції на ринку є досить обмеженою", - резюмують експерти.

Нагадаємо, раніше ми писали

Ціни на "Озерці" стрімко ростуть. Скільки у Дніпрі коштують огірки та капуста