В Україні у пенсіонерів можуть забрати до 50% пенсії: хто у зоні ризику

Пенсіонерам на замітку: з виплат можуть утримати від 20 до 50%. Незважаючи на військовий стан, в Україні виплачують пенсії та проводять заплановані перерахунки та індексацію. Однак пенсіонерам варто пам’ятати, що за певних причин частину виплат можуть утримати.

Основні причини утримання

Переплата. Вона може виникнути, якщо пенсіонер вирішив працевлаштуватися чи зайнятися підприємницькою діяльністю, а Пенсійний фонд не повідомив про це. Переплату доведеться повернути. У разі відмови ПФУ почне стягувати самостійно суму переплати – не більше ніж 20% з пенсії щомісяця.
Аліменти. 50% пенсії можуть утримати на утримання членів сім’ї, якщо пенсіонер є платником аліментів.
Відшкодування збитків. 50% пенсії можуть утримати на відшкодування збитків, завданих пенсіонером, наприклад, у результаті розкрадання майна підприємства або організації, де він працював.

Відшкодування шкоди здоров’ю. 50% пенсії можуть утримати на відшкодування шкоди, завданої пенсіонером здоров’ю іншої людини.

Як уникнути утримання

Щоб уникнути утримання пенсії, пенсіонерам слід повідомляти Пенсійний фонд про зміну свого статусу – працевлаштування, звільнення, припинення підприємницької діяльності. Це можна зробити, подавши заяву особисто, поштою або онлайн через особистий кабінет на порталі електронних послуг Пенсійного фонду.

Як не втратити пенсію через помилку у трудовій книжці

Помилки у трудовій книжці можуть призвести до того, що пенсіонер не зможе оформити пенсію або втратить частину страхового стажу.

Щоб уникнути таких неприємностей, слід уважно перевіряти записи у трудовій книжці. При виявленні помилок потрібно звернутися до роботодавця для їх виправлення.

Ось кілька порад, які допоможуть запобігти помилкам у трудовій книжці:

Уважно читайте інструкцію з оформлення трудової книжки, яка є на третій сторінці цього документа.
При прийнятті на роботу в трудовій книжці має бути зроблений відповідний запис: дата, назва посади, назва організації або підприємства, номер і дата наказу, підпис керівника та його прізвище (ПІБ), печатка.

Якщо відбувалися зміни в назві підприємства або організації, де ви працюєте, має бути зроблений повний запис із назвами.
Якщо у трудовій книжці внесено доповнення до записів, то вони обов’язково мають бути завірені словами “доданої інформації вірити”, печаткою та підписом уповноваженої особи.
При зміні прізвища має бути зазначена назва документа, згідно з яким відбувається зміна, вказати ким і коли він виданий.
Якщо ви знайшли помилку у своїй трудовій книжці, не зволікайте з її виправленням. Це допоможе вам уникнути проблем із призначенням пенсії.