Великдень 2023. Які дні краще підходять для того, щоб пекти паски

Процес випікання пасок пов'язаний із багатьма давніми традиціями. Українці печуть паски останніми днями перед святом і багато хто постійно замислюється, чи правильно вони вибрали день для готування. Коли можна пекти паску і які дні не варто займатися цією справою, пише Дніпровська панорама, посилаючись на РБК-Україна.

Що символізує паска

Паска символізує круглий хліб, який залишали учні своєму вчителю Христу. Вони залишали йому місце за столом і по центру столу ставили спеціальний круглий хліб. А після Воскресіння Ісус приходив до них на трапезу.

Пізніше такий хліб стали пекти у церквах і назвали його "паскою". Такий хліб став символом того, що на Великдень до кожного християнина додому приходить Господь.

Коли можна пекти паску

Головну великодню випічку можна готувати на Страсному тижні та є лише три дні, які для цього підходять – середа, четвер та субота.

У понеділок та вівторок пекти паски ще рано, а у Страсну п'ятницю – це заборонено. У суботу намагаються всі справи на кухні закінчити до обіду, тому що ввечері люди вирушають із великодніми кошиками на вечірню чи нічну службу.

У Страсну п'ятницю пекти не можна - це день, коли був розіп'ятий Ісус Христос. Християни вважають п'ятницю напередодні Великодня траурним днем і за традицією, цього дня дотримуються найсуворішого посту.

У 2023 році за церковними настановами краще пасху пекти в Чистий четвер або Велику суботу, тобто для віруючих східного обряду (православним) 12, 13 або 15 квітня.

Які важливі правила та традиції потрібно знати

Випікання паски - особливий ритуал, який потрібно проводити у гарному настрої, з чистими думками, з молитвою.

Категорично не можна сваритись, підвищувати голос на кухні під час процесу, а також не можна займатися тестом у поганому настрої.

З давніх часів паску пекли так: у середу ввечері ставили тісто на опару, а рано-вранці в Чистий четвер починали випікати. Якщо пасок було багато - їх пекли усі три дні, у середу, четвер та суботу.

Нагадаємо, раніше ми писали: Як зробити ідеальну глазур на паски. Секрети приготування