Верховна рада визначається з системою медичного страхування для українців

Днями у парламенті зареєстровані три законопроекти, які пропонують три різні моделі впровадження загальнообов'язкового медичного страхування.

Верховній Раді доведеться обрати один з них та визначити долю медичного обслуговування громадян України на десятиліття вперед.

Так, бюджетом на наступний рік потреби в лікуванні онкохворих покриваються лише на 25%, хворих на серцевосудинні захворювання - на 30%.

Тим, кому фінансування не вистачить, будуть вимушені платити за лікування в повному обсязі самостійно. Медичне страхування здатне вирішити цю проблему.

Всі три законопроекти об'єднує одне: страхові внески збиратимуться до окремого страхового фонду, з якого потім оплачуватиметься лікування українців при настанні страхового випадку.

Громадяни отримають медичні послуги безоплатно та в повному обсязі.

Різниця між законопроектами полягає у формі власності страхового фонду.

Перший законопроект передбачає створення недержавного фонду за участі акціонерних компаній, страхувальниками зможуть бути приватні компанії.

Другий законопроект передбачає виключно державну модель обов'язкового медичного страхування, в якій і страховий фонд, і страхувальники будуть державними.

Третій законопроект створює модель, яка забезпечує баланс системи: він передбачає створення державного страхового фонду, а послуги зі страхування зможуть надавати як державні, так і комунальні та приватні страхові компанії.

Який з них оберуть українські парламентарі - покаже час.