Відключення світла на Дніпропетровщині: відповіді на найпоширеніші питання

Жителі Дніпропетровщини масово стикаються з графіками відключень електроенергії. Щоб розвіяти сумніви та надати чітку інформацію, ДТЕК "Дніпровські електромережі" відповіли на найпоширеніші питання, які турбують людей. Про це повідомляє Дніпровська порадниця.

Чому відключають світло

Російські атаки завдали значної шкоди енергосистемі України, через що виник дефіцит електроенергії. Щоб уникнути аварійних ситуацій, енергетики змушені вводити графіки стабілізаційних відключень.

Хто вирішує, коли і де буде відключення

Рішення про відключення приймає НЕК "Укренерго", яка оцінює наявну потужність та розподіляє її між регіонами. Оператор системи розподілу, ДТЕК "Дніпровські електромережі", отримує цю інформацію та складає графіки, щоб по черзі відключати споживачів.

Як працюють графіки відключень

Графіки поділені на дві категорії:

  • Біла зона: світло є.
  • Сіра зона: світла немає протягом 4 годин ± 30 хвилин (час на переключення клієнтів).

Ознайомитися з графіками можна на сайті ДТЕК "Дніпровські електромережі" або в чат-ботах у Viber та Telegram.

Чому не було попередження про відключення

Про введення графіків повідомляють одразу, як отримують цю інформацію від НЕК "Укренерго". Іноді екстрені відключення можуть відбуватися без попередження через різкі зміни в енергосистемі.

Навіщо відключають світло вночі

Відключення проводять у вечірні пікові години споживання електроенергії (з 18:00 до 24:00), коли дефіцит найбільш відчутний.

Чому в сусіда світло є, а в мене немає

Різні будинки та навіть під'їзди одного будинку можуть живитися від різних ліній електропередачі, тому відключаються в різний час. Будинки, підключені до критичної інфраструктури, не відключаються.

Чи відключатимуть вуличне освітлення

Цим питанням опікується місцева влада. Тривають переговори щодо оптимального режиму відключення вуличного освітлення, щоб зберегти безпеку міст.

Також раніше ми писали Знову з графіками: НЕК «Укренерго» повідомила про віключення світла 21 травня