Відьмині чари посеред зими: у Дніпрі розквітли "чарівні горіхи" та підсніжники (фото)

Весна завітала до Дніпра раніше, ніж очікувалося. У Ботанічному саду ДНУ ім. Олеся Гончара вже розцвіли перші весняні квіти: гамамеліс проміжний, або "відьомський горіх", та підсніжник складчастий, повідомляє Дніпровська порадниця.

Світлинами у фб вчора поділився директор Ботанічного саду ДНУ ім. Олеся Гончара Анатолій Кабар:

13.02.2024 р. Перші весняні квіти в кінці зими. Ботанічний сад ДНУ.

Уже розквітнув гамамеліс проміжний – один із перших кущів-чагарників, які зацвітають ще наприкінці зими. Цю рослину називають “чарівною” або “відьомським горіхом”. Назву гамамеліс отримав через свій дивний спосіб давати плоди, адже якщо кущ зацвів навесні, то плоди дасть тільки до літа наступного року. Гамамеліс родом зі Східної Азії, росте також на східному узбережжі Північної Америки та на Кавказі.

У Ботанічному саду розквітли перші весняні рослини

Плоди гамамелісу популярні у народній медицині, тому кущі вирощують в “аптечних садах”. Використовують також під час виготовлення косметики, адже “чарівні горіхи” мають антибактеріальну дію та пом’якшують шкіру. У медичні засоби цю рослину додають задля профілактики варикозного розширення вен, бо гамамеліс сприяє зміцненню судин та відтоку рідини.

Підсніжник складчастий - це багаторічна цибулинна рослина. Ці квіти ростуть в передгір’ях та горах, на узбіччі лісів і в чагарниках.

У Ботанічному саду розквітли перші весняні рослиниУ Ботанічному саду розквітли перші весняні рослини

Також раніше ми писали Розпускаються лише раз на рік. На Дніпропетровщині цвітуть яскраві азалії (фото, відео)