Відпочинок 2022 у Трускавці: готелі знижують ціни, щоб привабити туристів

Трускавець – відомий на всю Україну і не тільки бальнеологічний курорт, який влітку ніколи не відчував дефіциту відпочивальників. Численні санаторії та готелі були заброньовані ще з зими. Те саме можна сказати і про приватний сектор. Але війна кардинально змінила ситуацію. Наразі більшість санаторіїв ледве заповнена на половину, а деякі зовсім закриті. Готелі ж знижують ціни і включають у вартість проживання харчування, щоб хоч якось залучити клієнтів. Яка сьогодні ситуація в улюбленому Прикарпатському курорті, пише сайт “Голос Запоріжжя” з посиланням на rest.in.ua.

трускавець

У чому секрет популярності

Трускавець знаходиться в 90 кілометрах від Львова. Сюди дуже зручно діставатися як залізничним, так і особистим автомобільним транспортом. Це невелике мальовниче містечко у передгір'ї Східних Карпат з добре розвиненою інфраструктурою. Чарівністі Трускавцю надають багатовікові цілющі ліси, яким він оточений з усіх боків. У Трускавці та окрузі немає промислових підприємств, відповідно, повітря чисте та ароматне. Здавна це місто набуло слави бальнеологічного курорту, цілющі мінеральні води якого не поступаються за якістю всесвітньо відомим Карловим Варам, Віші чи Баден Бадену.

Санаторії Трускавця пропонують широкий вибір оздоровчих послуг. Тут можна як вилікувати багато хвороб, зокрема, вирішити хронічні проблеми з шлунково-кишковим трактом, нирками, алергією, шкірою тощо, так і просто набратися сил. Крім того, у багатьох установах працюють невропатологи та психологи, які допомагають впоратися зі стресом і дорослим, і дітям. Що в нинішній напруженій ситуації важливо.

Якщо ж зі здоров'ям, дякувати Богу, серйозних проблем немає, і медична допомога не потрібна, стан організму можна реально поліпшити завдяки багатому вибору цілющих мінеральних вод. Найвідоміші з них - "Нафтуся", "Марія", "Софія", "Броніслава", "Юзя". За їхню якість переживати не варто. Склад регулярно досліджуються у лабораторії експериментальної бальнеології інституту фізіології НАН України ім. Богомольця, яка працює на базі Гідрогеологічної режимно-експлуатаційної станції «Трускавецькурорт».

трускавець1

Відпочинок у Трускавці 2022

На початку війни житло у Трускавці орендувати було дуже складно, приватні вілли, квартири та кімнати були зайняті людьми, які втекли з Києва, Чернігова, Сум, Дніпра та інших великих обласних центрів. Місцеві жителі підняли ціни на оренду у рази, і навіть скромні халупи йшли за 400-500 грн на добу. Але з настанням літа ситуація змінилася. Багато хто повернувся додому, хтось виїхав за кордон. Переселенців у місті залишилося небагато, та й платити космічні суми людям стало не під силу.

Нещодавно у Трускавці побувала знімальна група 5 каналу. Журналісти, передаючи слова городян, кажуть, що таким порожнім містом не було ніколи. Туристичний сезон провалено. Липень, який тут вважається одним із найзавантаженіших місяців, під час війни не виправдав надій. Санаторії та готелі заповнені на 40-50%, а деякі, розпустивши персонал, закрилися. Але найбільше страждає оздоровча сфера. Місцева влада каже, що лікуватися цього року українці не їдуть. Іноземці теж не поспішають до країни, охопленої повномасштабною війною.

Ми втратили клієнтів, насамперед із тих областей, які знаходяться під окупацією. Також не їдуть і багаті люди, які могли собі дозволити дорогі готелі та якісні послуги, – розповів в.о. міського голови Трускавця Олександр Ткаченко.

трускавець3

Пустують і заклади громадського харчування. Юрій, бармен одного з найпопулярніших кафе Трускавця, яке знаходиться на центральній площі міста, каже, що навіть на початку війни відвідувачів було значно більше.

Було багато переселенців, зараз майже нікого, буває, що за півдня взагалі ніхто не заходить. З одного боку, наче це і на краще. Люди їдуть додому. Але з іншого – ми зазнаємо збитків, - розповів він.

Плачуться і власники найдорожчих готелів. Говорять, що торік, незважаючи на пандемію коронавірусу, номери до них бронювали за кілька місяців, а зараз із 200 номерів заповнено 50. А додаткові послуги взагалі ніхто не замовляє. Основна загроза полягає в тому, що доведеться скорочувати персонал. Сотні людей залишаться без роботи.

Підлаштовуючись до поточної, не дуже приємної ситуації, санаторно-готельні комплекси знижують ціни на 30% і більше. Заманюють туристів вигідними пропозиціями. Розробляють спеціальні реабілітаційні програми для дорослих та дітей, які на власні очі бачили жахи війни. Роблять усе, щоб їм було комфортно на Західній Україні. Ну, і, звичайно, дбають і про працівників, намагаючись виплачувати їм зарплату в повному обсязі.

Майже ідентичне становище туристичного бізнесу на курортах-сателітах Трускавця — у Моршині та Східниці

У Трускавці 80 санаторіїв, готелів та будинків відпочинку. Наразі більшість із них заповнені менш ніж на половину. Деякі взагалі закриті. Але в.о. мера Олександр Ткаченко не втрачає надії, що ситуація хоча б трішки, але зміниться на краще.

Трускавець – курорт державного значення. Бюджет повністю поповнювався за рахунок туризму, податків підприємців, які надають туристичні послуги. Зараз із цим важко. У період війни дуже складно щось прогнозувати, збитки вже будемо підраховувати наприкінці року. Але дуже сподіваємось, що до кінця літа люди ще до нас приїдуть, - каже він.

трускавець5