Вихід на заслужений відпочинок. Коли подавати заяву, які потрібні документи

Коли подавати заяву на пенсію в Україні: все, що потрібно знати. Коли настає час думати про пенсію? Це питання турбує багатьох українців, які наближаються до пенсійного віку. Існує два основних шляхи призначення пенсії: традиційний – подача заяви особисто, та сучасний – автоматичне призначення. Про це повідомляє Дніпровська порадниця з посиланням На пенсії.

Коли подавати заяву для призначення пенсії?

Пенсія за віком призначається з дня, що настає після дня досягнення пенсійного віку, якщо звернення по пенсію відбулося не пізніше трьох місяців після дня народження. Наприклад, якщо день народження 1 вересня, то людина має право подати заяву з усіма необхідними документами до кінця листопада. Тоді пенсію призначать з 2 вересня.

Якщо звернення надійде пізніше, тоді пенсію буде призначено з дня подання відповідної заяви – гроші за попередні місяці будуть втрачені. Заяву на призначення пенсії можна подати і заздалегідь, але не раніше, ніж за місяць до дня настання пенсійного віку.
Якщо заяву подано вчасно, але не вистачає якихось додаткових документів, то людині також дається до трьох місяців, щоб ці документи донести.
Особам, які не змогли вчасно звернутися по пенсію, бо опинилися у тимчасовій окупації, законодавство гарантує виплату пенсії з дня настання пенсійного віку, навіть якщо після звернення по пенсію мине понад три місяці. Звісно, за умови, що з документами буде все гаразд і право на пенсію підтвердиться. Ця норма діє тимчасово: у період воєнного стану і протягом трьох місяців після його припинення.

Куди і як подавати заяву?

Сьогодні звернутися по оформлення пенсії можна до будь-якого відділення Пенсійного фонду України (ПФУ), незалежно від місця реєстрації. І, звісно ж, оформити пенсію вже давно можна дистанційно – через вебпортал електронних послуг ПФУ. Ця ж послуга доступна на порталі «Дія». Тобто і заяву, і усі необхідні документи (у відсканованому вигляді) можна надіслати через інтернет, не виходячи з дому, скориставшись кваліфікованим електронним підписом (КЕП).

Якщо ви «подружилися» з інтернетом, то там можна знайти чимало покрокових відеоінструкцій: як подати заяву на призначення пенсії онлайн, як додати необхідні документи, як сформувати електронний підпис тощо. До того ж наша газета також про це неодноразово писала в рубриці «Комп‘ютерний лікнеп».

У період дії воєнного стану і протягом трьох наступних місяців після його припинення заява про призначення пенсії та необхідні документи можуть надсилатися поштою. Це стосується осіб, котрі через війну проживають за кордоном і отримали там тимчасовий захист або статус біженця. Але і в цьому випадку можна скористатися онлайн-сервісом ПФУ.

Теоретично подати онлайн-заяву на призначення пенсії можуть і ті, хто проживає на тимчасово окупованих територіях. Але в цьому випадку можуть виникати складнощі як технічного характеру, так і з оформленням українського банківського рахунку та подальшого зняття грошей.

Що таке автоматичне призначення пенсії?

Окремо зазначимо, що для майбутніх пенсіонерів працює сервіс «Автоматичне призначення пенсії». В цьому випадку людина може заздалегідь (навіть якщо до пенсії ще багато років) заповнити анкету в особистому кабінеті на вебпорталі ПФУ, прикріпити необхідні документи і накласти КЕП. При досягненні пенсійного віку людина отримає СМС-повідомлення або повідомлення в особистому кабінеті про:

призначення пенсії;
дату, з якої її призначено;
розмір призначеної пенсії.
В цьому випадку пенсія призначається фактично без заяви пенсіонера – лише на підставі заповненої заздалегідь електронної анкети.

Які документи необхідні?

Насамперед потрібно надати документи, що визначають право на пенсію:

паспорт;
ідентифікаційний код і документи про стаж.
Паспортом, зокрема, підтверджуються громадянство і вік людини. Через ідентифікаційний номер можна підтвердити весь страховий стаж, починаючи з 2004 року. Адже саме через цей номер відслідковуються дані про офіційне працевлаштування людини та сплату страхових внесків, що відображається у єдиному державному реєстрі застрахованих осіб (форма ОК-5). А паперовими документами, зокрема трудовою книжкою, підтверджується стаж до 2004 року.

Який період можуть зараховувати до стажу:

період непрацюючої матері з догляду за дітьми до трьох років (на підставі свідоцтва про народження),
служба в армії (на підставі військового квитка),
навчання до 2004 року (на підставі дипломів).
Також жінкам дуже часто доводиться подавати документи, що підтверджують зміну прізвища.

Окремо слід зазначити, що наразі триває масове оцифрування трудових книжок та інших паперових документів про стаж. Повністю перехід на електронні трудові книжки має завершитися в 2026 році. Якщо ви офіційно працюєте, то в ідеалі роботодавець має відсканувати вашу трудову і надіслати ці дані до ПФУ. Можна це зробити і самостійно через той самий особистий кабінет на вебпорталі ПФУ. Тоді там будуть автоматично відображатися дані не лише про стаж з 2004 року, а і за попередні періоди. Так чи інакше, без підтвердження необхідного стажу пенсію не призначать.

Чи потрібно подавати довідку про зарплату?
Дані про зарплату – це вже те, що впливатиме на розмір самої пенсії. Сьогодні довідку про зарплату до ПФУ можна не подавати взагалі. Скориставшись ідентифікаційним номером людини, ПФУ автоматично отримує дані про всю зарплату людини, починаючи з 1 липня 2000 року і до дня призначення пенсії. Тобто згаданою формою ОК-5 підтверджується не лише стаж з 2004 року, а і вся зарплата з 2000 року. І вся ця зарплата враховується обов’язково.

За бажанням особи можна додатково подати довідку про зарплату за будь-які 60 місяців до 1 липня 2000 року (за умови, що збереглися первинні документи про її нарахування). Якщо це буде вигідно, то таку довідку також врахують для обчислення пенсії.

Як позначиться на розмірі виплат пізніший вихід на пенсію?

Якщо особа набула право на пенсію за віком, але після цього виявила бажання працювати і одержувати пенсію з пізнішого терміну, то майбутня пенсія буде більшою. В цьому випадку основний розмір майбутньої пенсії зростатиме:

на 0,5% – за кожен повний місяць стажу, набутого після досягнення пенсійного віку, у разі відстрочення виходу на пенсію на строк до 60 місяців;
на 0,75% – за кожен повний місяць страхового стажу – у разі відстрочення виходу на пенсію на строк понад 60 місяців.
Якщо документи на призначення пенсії не подаються вчасно, то вважається, що особа виявила бажання одержувати пенсію з пізнішого строку. Тобто у запізненні із призначенням пенсії також є певні плюси.