Втрати врожаю можуть сягати 60%. На Дніпропетровщині рослини шкодить павутинний кліщ

У Дніпропетровській області посіви сої, соняшнику та кукурудзи активно заселяє та шкодить рослинам павутинний кліщ. У спекотну та суху погоду втрати врожаю від шкідника можуть сягати 50 - 60%, а при перевищенні порогу шкодочинності посіви можуть повністю загинути. Про це повідомляє Дніпровська порадниця з посиланням на ГУ Держпродспоживслужби.

Економічний поріг шкодочинності павутинного кліща становить 5 дорослих особин на один листок при заселенні більш ніж 10% рослин. За довготривалих сприятливих умов (температура 28 - 33°C, відносна вологість повітря 35-50%, відсутності опадів) кліщ може розвиватися у 12 поколіннях. Небезпека павутинного кліща ще й у тому, що шкодять рослині як імаго, так і личинки, висмоктуючи з листя сік.

У рослини порушується водний баланс, знижується вміст хлорофілу та сповільнюється процес фотосинтезу. Комаха може шкодити посівам упродовж тривалого періоду: від 2 листків і до повної стиглості.

клещ1

Важливий етап боротьби зі шкідником – вчасне виявлення його у посівах. Кліщ, як правило, починає заселяти рослини з країв поля. Уражені рослини відстають у рості, листки передчасно засихають та опадають.

Огляд варто починати з нижніх ярусів листків, поступово переходячи до верху рослини. Обстежувати листки слід з нижнього боку під лупою, адже кліщ має малий розмір, тому неозброєним оком не завжди можна вчасно діагностувати проблему. Кліщі можуть бути різного кольору: жовто-зелені, червоні, помаранчеві, білі. За умови перевищення ЕПШ кліщів рекомендуємо обробити посіви інсектицидами згідно з «Переліком пестицидів та агрохімікатів, дозволених до використання в Україні».

Ефективний акарицид проти павутинного кліща має володіти трансламінарними властивостями. Це дає змогу проконтролювати шкідників, що не потрапили під обробку, перебуваючи у важкодоступних місцях. Також варто звертати увагу на те, щоб препарат діяв на кліща у всіх стадіях його розвитку (яйце-личинка-німфа-імаго). Використовуючи акарициди, які контролюють не всі стадії розвитку кліща, обробку посівів потрібно буде робити двічі.

Обов’язково за 3 доби попередити голів виконавчих комітетів сільських та селищних рад, власників пасік про час та місце проведення (вказати назву, ступінь і строк дії токсичності препарату). Хімобробки проводити з дотриманням регламентів застосування засобів захисту рослин, техніки безпеки та санітарних правил при роботі з ними.

Нагадаємо, раніше и писали

Добриво для огірків з колотого гороху: природний та економний спосіб підживлення