Як на Дніпропетровщині рибалитимуть після підриву Каховської ГЕС і що законодавці приготували рибалкам

Через підрив рашистами греблі Каховської ГЕС рибалити на Дніпропетровщині заборонено. Через це десятки тисяч чоловіків та жінок на Дніпропетровщині, які захоплюються риболовлею, не змогли цього року по-справжньому відсвяткувати професійне свято. Але воно ще попереду, повідомляє Дніпровська панорама, посилаючись на Наше місто 

Війна війною, а риболовля за новими правилами

Після Перемоги рибалити ми будемо по-новому. Як саме? Про це «НМ» розповів Роман Новицький, доктор біологічних наук, професор, керівник секції рекреаційного рибальства Громадської ради Державного агентства меліорації та рибного господарства України, один із розробників Правил любительського і спортивного рибальства-2022.

Новицький Роман

Любительське рибальство в Україні, як і в будь-яких інших країнах світу, є різновидом рекреаційного рибальства, тобто рибальства з метою відпочинку, активного дозвілля, спорту, оздоровлення, фізичної та психічної реабілітації, - говорить Роман Новицький. - Рекреаційне рибальство включає в себе і любительське рибальство, і риболовний спорт та риболовний туризм. 

Рекреаційне рибальство в Україні - це хобі, захоплення для десяти мільйонів громадян! Ми витрачаємо на нього чималі кошти - це нерентабельні витрати, адже люди отримують насамперед задоволення! 

рибальство

Процес оновлення та реформування державної політики в галузі рибного господарства (і, звичайно, стосовно розвитку рекреаційного рибальства!) в Україні вже триває, -- продовжує Роман Новицький. - Одним з успішних кроків навіть в умовах російської агресії проти України вже можна визначити прийняття нових Правил любительського і спортивного рибальства, затверджених наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 19.09.2022 № 700 (вступили у дію з 09.12.2022 р). 

За останні 20 років рибалкам-любителям доводилось рибалити за Правилами зразка 1999 року, які були морально застарілими та не відповідали чинному законодавству.  

Нові Правила розроблені у співпраці Держагентства меліорації та рибного господарства України з громадськістю для покращення умов здійснення любительського, спортивного рибальства і підводного полювання, а також підвищення результативності заходів з охорони і збереження біорізноманіття іхтіофауни українських водойм. 

Лінійка і кантер обов’язкові 

Що ж змінилося у нових Правилах для пересічного рибалки?

1. Значно розширені можливості рибалкам щодо місця риболовлі: можна рибалити навіть на водних об’єктах (їх частинах) в межах природно-заповідного фонду, де любительське і спортивне рибальство не суперечить режиму територій та об’єктів природно-заповідного фонду; зменшені межі заборонних раніше акваторій для любительського рибальства – наприклад, 5-кілометрова зона нижче гребель ГЕС зменшилася до 2-кілометрової!

2. Добова норма риболовлі – 3 кг + 1 екземпляр риби (хоч би це був 50-кілограмовий сом!).

3. Кількість гачків на вудочці у період нересту риб збільшена з одного до двох.

4. Загальна дозволена кількість гачків на усіх снастях рибалки – 7 (раніше - 5). 

5. Зрівнюються права звичайних рибалок і підводних мисливців, яким не потрібно мати окремі документи, рибалити на певних виділених акваторіях. 

6. Вперше дозволяється проводити під час весняних нерестових обмежень офіційні риболовні змагання (поза місцями нересту риб, за узгодженням із місцевою владою і органами рибоохорони).

рибальство

7. Кожен рибалка-любитель повинен мати при собі під час здійснення любительського рибальства засіб для вимірювання маси та довжини водних біоресурсів (тобто -- лінійку або метр, ваги (кантер). 

8. Змінені мінімально дозволені для добування (ловлі) розміри певних видів риб (білий амур – було 40 см, стало 60 см; короп – було 25 см, стало 35 см; лящ – було 32, стало 35 см; сом – було 70, стало 80 см; щука – було 35, стало 50 см; товстолобик (і білий, і строкатий) – було 40, стало 60 см; рак – було 10 см, стало 11 см).

рибальство

9. Деякі види риб можна ловити без дотримання норм (скільки азарт дозволяє). Це стосується - атерини (піщанки), верховодки (уклії), карликового американського сома, ротаня-головешки, сонячного окуня, тюльки, чебачка амурського. Але треба пам’ятати, що вивозити з водойми можна тільки добову норму (3 кг+1 рибина)! Якщо ви рибалите компанією з 5 осіб, тоді можна вивезти 15 кг + 5 рибин (5 х 3 кг + 5 рибин)!

10. Вперше в Правилах передбачені особливі охоронні норми щодо щуки звичайної. Забороняється її добування (вилов) у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на території України з 15 лютого до 31 березня. Причому в цей період не можна щуку ловити ані любителям, ані промисловикам! Ця норма введена, щоб зберегти плідників щуки, які нерестують з хижаків найпершими!

11. Зазначена можливість розвитку платного любительського рибальства, коли будь-який рибалка може ловити більше встановленої норми добового вилову за плату. 

Звичайно, нові правила враховують найкращі напрацювання та вивчення досвіду країн ЄС, рекомендації профільних наукових установ України, пропозиції спільнот риболовної громадськості, - стверджує Роман Новицький. - Отже, рекреаційне рибальство розвивається. Нещодавно розпорядженням Кабінету Міністрів України від 2 травня 2023 р. № 402-р схвалена Стратегія розвитку галузі рибного господарства України на період до 2030 року, де важливе місце надається саме розвитку рекреаційного рибальства. 

Каховське горе 

Важко оцінити збитки, завдані росією після підриву греблі Каховської ГЕС. Агресор спричинив нечуваний акт екоциду, жертвами якого стали не тільки люди, але й наші водні біоресурси.

Лише за один день внаслідок стрімкого обміління акваторії Мар’янської затоки Каховського водосховища поблизу селища Мар’янське Криворізького району загинуло майже 30 тисяч рибин. Збитки, завдані рибному господарству, тільки на цій невеличкій акваторії водойми вже склали понад 7,6 млн гривень.

Василь Волков

Для приведення водойми у належний санітарний стан здійснено комплекс заходів із прибирання берегової смуги від загиблої риби та її подальшої утилізації, - говорить Василь Волков, начальник управління Державного агентства меліорації та рибного господарства Дніпропетровської області. - Це офіційно. А для мене як людини, яка все свідоме життя займається рибним господарством, без болю на цю картину було важко дивитися. Працівники рибоохоронного патруля продовжують чергувати на Каховському водосховищі та моніторити поточну ситуацію. 

Тепер рибалкам та й покупцям риби на ринках Нікополя та Мар'янського доведеться надовго забути про в'ялених лящів, фаршированих щуку і судака, смажених у сметані карасів. Адже попри доволі оптимістичний цьогорічний нерест мальків змило у Чорне море.

рибальство

З метою недопущення спалахів гострих кишкових інфекцій, харчових отруєнь серед споживачів прийнято рішення тимчасово заборонити промисловий, спортивний, любительський і підводний вилов риби та інших живих біоресурсів на водних об’єктах Дніпропетровської області до закінчення надзвичайної ситуації. А розпорядженням начальника обласної військової адміністрації від 14.06.2023 №Р-187/0/3-23  тимчасово заборонено здійснювати реалізацію на продовольчих ринках області риби та морепродуктів, отриманих з Дніпропетровської, Запорізької, Миколаївської, Одеської, Херсонської областей. 

Раки вартістю крила «Боїнга»  

Липень – золотий час для рибалок. Саме цього літнього місяця отакенна ловиться і ще більша зривається з гачка або рве жилку. Нинішнього липня, на жаль, найкраща риба – ковбаса. Адже ловити її на наших водоймах заборонено. Звичайно, можна посперечатися щодо цієї заборони. Мовляв, ми знаходимося вище за течією Дніпра. Але заборона – є заборона.

Наші рибоохоронні патрулі проводять роз’яснювальну роботу з рибалками, -- розповідає Василь Волков. -- Ставляться з розумінням. Недавно я розмовляв з дідусем, який все життя живе біля річки. У нього риболовля – в крові. «Синку, - каже. - Якщо так треба, то не буду ловити. Якось із бабою без того карася обійдемося». 

Більшість ставиться з розумінням, а дехто плете сітки. Браконьєрські.

Зовсім нещодавно виявили громадянина, який зберігав заборонені знаряддя лову -- сітки жилкові у кількості 42 шт. Загальна довжина знарядь лову склала 2 940 м! 

Це сталося на березі Кам’янського водосховища, поблизу села Мишурин Ріг Кам’янського району. На особу оформлено адміністративний протокол за ч. 1 ст. 851 КУпАП. Знаряддя лову вилучили до рішення суду.

Також на березі Кам’янського водосховища знайшли човен, в якому знаходилися 7 раколовок та 260 раків. Попередньо, збитки, завдані рибному господарству, склали 866 320 гривень. Майже крило «Боїнга»! Воно того варте?

Нагадаємо, раніше ми писали: "Лежачі поліцейські" підуть у минуле: у Дніпрі з'являться "берлінські подушки"