Як повернути дівоче прізвище після розірвання шлюбу. Покрокова інструкція

У разі виявлення бажання подружжям припинити перебування у шлюбі, то пара має право оформити розлучення. Шлюб між подружжям може бути припинено внаслідок його розірвання органами державної реєстрації актів цивільного стану або на підставі рішення суду за спільною заявою подружжя або за заявою одного із подружжя. Про це повідомляє Дніпровська порадниця з посиланням на Департамент правового забезпечення Дніпровської міської ради.

  Нагальними питаннями підчас розлучення для жінок є: чи варто змінювати прізвище, як саме це зробити та що для цього потрібно.
  Згідно ч.1 ст.28 Цивільного кодексу України   https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15#n170 фізична особа набуває прав та обов'язків і здійснює їх під своїм ім'ям. Ім'я фізичної особи, яка є громадянином України, складається із прізвища, власного імені та по батькові, якщо інше не випливає із закону або звичаю національної меншини, до якої вона належить.
  Відповідно до чинного законодавства особа, яка змінила прізвище у зв’язку з реєстрацією шлюбу, має право після розірвання шлюбу надалі іменуватися цим прізвищем або відновити своє попереднє дошлюбне прізвище, шляхом подання відповідної заяви до органів ДРАЦС .
  У разі розірвання шлюбу між подружжям через суд
  Суд постановляє рішення про розірвання шлюбу після спливу одного місяця від дня подання заяви. До закінчення цього строку дружина і чоловік мають право відкликати заяву про розірвання шлюбу.
  Статтею 113 Сімейного кодексу України   https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2947-14#n551 передбачено, що особа, яка змінила своє прізвище у зв'язку з реєстрацією шлюбу, має право після розірвання шлюбу надалі іменуватися цим прізвищем або відновити своє дошлюбне прізвище.
  Таким чином, вирішення судом питання про прізвище, яке бажає мати той з подружжя, який змінював його під час державної реєстрації шлюбу, залежить від зазначення відповідних вимог у поданих до суду заяві або позові.
  З метою належної реалізації прав громадян, звертаємо увагу на необхідність відображення в заявах та позовах до суду інформації про вибір особою прізвища після розірвання шлюбу.
  Розірвання шлюбу в органах ДРАЦС
  У разі розірвання шлюбу в органах ДРАЦС питання відновлення дошлюбного прізвища вирішують при державному розірванні шлюбу.
  Для зміни прізвища громадянин України звертається до відділу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем проживання, за умови пред’явлення паспорта громадянина України з  
  письмовою заявою про повернення дошлюбного прізвища після розлучення;
  документами, що підтверджують намір змінити прізвище після розірвання шлюбу: рішення суду, де зазначено про бажання відновити дошлюбне прізвище після розірвання шлюбу або свідоцтво про розірвання шлюбу;
  фотокарткою;
  квитанцією про сплату державного мита.
  Відділ ДРАЦС розглядає заяву про зміну прізвища у тримісячний строк з дня її подання та видає відповідне свідоцтво. Після державної реєстрації зміни прізвища працівник відділу ДРАЦС у паспорті громадянина України робить відмітку про те, що паспорт у зв’язку зі зміною імені підлягає обміну протягом місяця.
  Для того, щоб отримати паспорт громадянина України у разі зміни прізвища, можна звернутись із заявою до будь-якого територіального підрозділу Державної міграційної служби або центру надання адміністративних послуг.
  Для обміну паспорта заявник повинен подати:
  Заяву-анкету (заповнює працівник територіального підрозділу Державної міграційної служби або адміністратор центру надання адміністративних послуг).
  Паспорт, який підлягає обміну.
  Документи, що підтверджують обставини, на підставі яких паспорт підлягає обміну (свідоцтво про зміну імені, свідоцтво про народження, свідоцтво про шлюб, свідоцтво про розірвання шлюбу, рішення суду про розірвання шлюбу, яке набрало законної сили, або виданий компетентними органами іноземної держави документ, який згідно з її національним законодавством підтверджує відповідний факт).
  Довідку про присвоєння РНОКПП з Державного реєстру фізичних осіб-платників податків або повідомлення про відмову від його прийняття.
  Документи, що підтверджують сплату адміністративного збору, або оригінал документа про звільнення від його сплати.

Нагадаємо, раніше ми писали

Як працюватиме механізм бронювання військовозобов’язаних у Дії