Як швидко позбутися гикавки дітям і дорослим. Що потрібно робити, якщо "напала" гикавка

Гикавка - це мимовільне скорочення діафрагми, яке супроводжується різким закриттям голосової щілини. Це скорочення викликає різке закриття голосової щілини, що призводить до характерного звуку "ік".Хоча зазвичай вона не є небезпечною, гикавка може бути досить неприємною та дратувати. Існує багато народних методів та медичних рекомендацій, які допомагають швидко позбутися гикавки. Про це розповість Дніпровська порадниця.

Що таке гикавка. Чому виникає гикавка

Гикавка може бути викликана різними факторами, такими як:

Переїдання: Коли ви їсте занадто багато, шлунок розтягується, що може дратувати діафрагму і викликати гикавку.
Різкі перепади температур: Вживання холодної або гарячої їжі чи напоїв може призвести до раптового скорочення діафрагми і гикавки.
Стрес: Сильні емоції, такі як хвилювання або страх, можуть стимулювати блукаючий нерв, який контролює діафрагму, і викликати гикавку.
Вуглекислий газ: Газовані напої та деякі продукти харчування містять вуглекислий газ, який може розширюватися в шлунку і дратувати діафрагму, викликаючи гикавку.
Хоча гикавка зазвичай не є небезпечною, вона може бути досить неприємною та дратувати.

Ось кілька дієвих способів, які можна спробувати позбутися гикавки

Затримати дихання: Зробіть глибокий вдих, затримайте його на кілька секунд, потім повільно видихніть. Повторіть кілька разів.
Випити води: Повільно випийте склянку холодної води, роблячи невеликі глотки.
Проковтнути щось кисле або гірке: З'їжте скибочку лимона, ложку меду або випийте трохи яблучного оцту.
Натиснути на точки тиску: Натисніть на м'які точки за мочками вух або на середину діафрагми.
Викликати блювотний рефлекс: Це радикальний метод, який слід використовувати лише в крайньому випадку.
Якщо гикавка не проходить протягом декількох годин або супроводжується іншими симптомами, такими як біль у грудях, нудота або блювота, слід звернутися до лікаря.

гик

Якщо пити воду, то тільки крижану і лише маленькими ковтками, або просто прополощіть горло крижаною водою.
Якщо затримувати дихання, то на 10 секунд після кожного спазму, або можна подихати в поліетиленовий/паперовий пакет. Є ще варіанти – повільні дихальні вправи. Зробіть глибокий вдих, потім видих і, затримавши подих, порахуйте до п’яти. Або ж просто видихайте повітря з легенів, поки воно там зовсім не закінчиться. Вважається, що напад може зупинити розтяг діафрагми.
Якщо робити масаж, то краще в ділянці діафрагми, причому легкими рухами.
Але найпростіше покласти під язик невеликий шматочок лимона, правда, тримати його радять доти, доки гикавка не пройде. Або можна капнути оцет у рот – кислота зупиняє напади.
Наступну вправу краще виконувати далеко від людських очей: потрібно взятися за кінчик язика пальцями і тягнути його. Ще один комічний спосіб – це після глибокого вдиху висунути язик та затримати дихання. При цьому потрібно затиснути носа і заткнути вуха. Намагайтеся протриматися в такому положенні 40 секунд і зробити повільний видих.
Спробуйте лягти чи сісти на підлогу, а потім різко встати.
І ще один цікавий варіант, для якого потрібно вирахувати тривалість інтервалів між спазмами. Як тільки за підрахунками з утроби повинен буде вирватися «ік», починайте голосно кашляти або кричати. Цей спосіб дозволяє позбутися нападів за 3-4 підходи.

Щоб уникнути гикавки, уникайте переїдання, газованих напоїв, алкоголю та різких перепадів температур.

Бабусині поради. Як позбутися гикавки

• М’яз діафрагми треба максимально розслабити – можна відвести руки за спину і стиснути в замок, а якщо при цьому ще й швидко випити декілька ковтків холодної води, гикавка точно пройде.

• На кілька секунд натиснути западинку, де грудина з’єднується з ключицею.

• Сильно стиснути крила носа великим і вказівним пальцями в місці з’єднання кістки з хрящем. Це місце є акупунктурною точкою, через яку можна впливати на жовчний міхур. Натискання на неї стимулює секрецію шлункового соку і гикавка припиняється.

• Підняти піднебінний язичок чайною ложкою. Так стимулюються нервові закінчення гортані, потім сигнал передається діафрагмі і іншим м’язам, які беруть участь у диханні, і гикавка припиняється. Описана вище процедура може навіть викликати блювотний рефлекс, але це теж один з варіантів допомоги. Позив до блювоти сам по собі здатний зупинити гикавку.

• Проковтнути чайну ложку цукру. Ковтання цукру ще один перевірений і дієвий трюк позбавлення від гикавки. Наберіть цукор у чайну ложку і покладіть його на язик. Потримайте цукор у роті протягом 5 секунд, а потім зробіть декілька ковтків води.

• Непогано допомагає проковтування арахісового масла. Воно також підвищує активність нервових закінчень гортані, сприяючи позбавленню від гикавки.

• Закрити ніс мізинцями, а вуха – вказівними пальцями. Це рецепт з категорії «бабусиних». А механізм його в перериванні дихання і циклів вдиху-видиху.

Народна медицина. Способи боротьби з гикавкою

• Зігнутися так, щоби тулуб був паралельно землі. Відхиливши голову назад, маленькими ковтками випити декілька ковтків води.

• Кілька разів глибоко вдихнути і максимально затримати дихання – в крові підвищується рівень вуглекислоти, що сприяє припиненню судомних скорочень м’язів.

Якщо гикавка триває довго, що робити

Гикавка рідко триває довго. Однак не слід ігнорувати її, якщо її тривалість дуже довга, або вона з’являється дуже часто. За хронічною гикавкою часто стоять більш серйозні проблеми зі здоров’ям. Зверніть на це увагу і відвідайте лікаря.

Неприємне явище, що триває більше години, може бути симптомом серйозних захворювань, наприклад, запальних процесів у черевній порожнині, при інфаркті міокарда, порушеннях функцій спинного і головного мозку, і навіть деяких інфекційних ураженнях організму.

Питання, як позбутися гикавки, неоднозначне. Тільки лікар зможе кваліфіковано діагностувати захворювання і вжити необхідних заходів. Звичайно, якщо симптоматика вказує на наявність серйозного захворювання, лікування буде одним, а якщо гикавка з’явилася внаслідок переїдання, переохолодження, тобто причина була ззовні – тоді існує цілий ряд прийомів, вдавшись до яких, можна позбутися такої несподіваної напасті. Просто треба знати, що в процесі гикавки в першу чергу задіяна діафрагма, і оборотний процес починати від неї ж.

Дотримуючись цих простих порад, ви зможете зберегти своє самопочуття та насолоджуватися життям без гикавки.