Як у Дніпрі отримати соціальну допомогу тим, хто не має права на пенсію, та особам з інвалідністю: куди звертатись

Державна соціальна допомога тим, хто не має права на пенсію, та особам з інвалідністю призначається та виплачується. Як оформити та отримати цю допомогу в Дніпрі. Про це детально розповість Дніпровська порадниця з посиланням на міську раду.

  • особам, які досягли 65 років і не мають права на пенсію або мають інвалідність. До досягнення зазначеного віку до осіб, які не мають права на пенсію, належать жінки 1960 року народження і старші після досягнення ними визначеного законодавством віку;
  • особам, які не одержують пенсію або соціальні виплати з відшкодування ушкодження здоров’я на виробництві та допомоги особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю (крім тих, які мають право на державну соціальну допомогу дитині померлого годувальника і державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю);
  • малозабезпеченим особам (окрім осіб з інвалідністю I групи та дітей померлого годувальника);
  • дітям померлого годувальника, який на день смерті не мав страхового стажу для призначення пенсії особі з інвалідністю III групи.

«Згадана соціальна допомога встановлюється, виходячи з розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. На сьогодні  це 2 361 грн.

Розмір допомоги становить у відсотках від зазначеного прожиткового мінімуму. Наприклад,  для осіб із інвалідністю І групи (100% прожиткового мінімуму) - 2 361 грн, осіб із інвалідністю II групи – 80% прожиткового мінімуму - 1 888,80 грн, осіб із інвалідністю III групи (60% прожиткового мінімуму) - 1 416,60. Люди, які досягли віку, встановленого законом і не мають права на пенсію відповідно до законодавства (30% прожиткового мінімуму) – 708,30 грн.

До розміру державної соціальної допомоги доплачується щомісячна державна адресна допомога, аби загальна сума не була нижчою за прожитковий мінімум. Наприклад, особам із інвалідністю II групи - 472,20 грн, особам із інвалідністю III групи - 944,40 грн, особам, які досягли віку 65 років - 1652,70 грн», - роз'яснює начальниця відділу прийому громадян Соборного району Центрального управління соціального захисту населення Дніпровської міськради Любов Чорна.

За її словами, державну соціальну допомогу тим, хто не має права на пенсію, та особам з інвалідністю у Дніпрі отримують більш ніж 4,5 тис. громадян згаданих категорій».

Куди звертатись за призначенням соцдопомоги

За призначенням соціальної допомоги необхідно звертатися до органів соціального захисту населення за місцем проживання:

  • Лівобережного управління соціального захисту населення Дніпровської міської ради (Прозорий офіс, просп. Слобожанський, 8, тел. кол-центр: (056) 720 70 62;
  • вул. 20-річчя Перемоги, 51, телефон: (056) 722 23 46), Правобережного управління соціального захисту населення Дніпровської міської ради (вул. Трудова, 1 А, телефон: (063) 343 48 04;
  • вул. Національної Гвардії, 5, телефон: (063) 343 47 25), Центрального управління соціального захисту населення (просп. Героїв, 40, телефон: (097) 385 60 19; вул. Левка Лук'яненка, 39/41, телефон: (068) 206 53 55;
  • просп. Богдана Хмельницького, 116 А, телефон: (066) 482 31 49).

Які потрібні документи

Необхідно написати заяву, пред’явити паспорт та ідентифікаційний код.

Що кажуть дніпряни

Дніпрянка Олена Іваніва звернулася до управління соціального захисту населення, аби проконсультуватися щодо призначення згаданої соціальної допомоги.

Жінка розповіла, що вже досягла пенсійного віку, але їй не вистачає 10 років стажу, щоб призначили пенсію. Тому звернулася до управління, аби проконсультуватися щодо призначення соціальної допомоги. Вийшло так, що одразу і подала заявку. Фахівці управління все детально пояснили.

Нагадаємо, раніше ми писали

Як без мобільного телефона отримати е-рецепт на “Доступні ліки”. Покрокова інструкція