Як зберегти електроенергію. Поради, які допоможуть нашій енергетиці та вашому гаманцю

Як зберегти електроенергію? Це реально. Дніпровська порадниця розповість прості способи економії електроенергії. 10 порад, як зменшити рахунки на 10-30%. 

У воєнний час, коли наша енергетична галузь потребує й нашого заощадливого ставлення до ресурсів, питання економії електроенергії стає дедалі актуальнішим. Завдяки простим, але дієвим способам можна суттєво скоротити свої витрати та зробити свій внесок у збереження довкілля.

Ось кілька важливих порад, які допоможуть зекономити 10-30% електроенергії:

Використовуте енергозберігаючі лампи освітлення. Це економить до 90% електроенергії. Крім того служать такі лампи до 50 разів довше звичайних ламп розжарювання.
Завантажуйте пральну машину повністю. Не повністю завантажена пральна машина – це перевитрата електроенергії на 10-15%. Якщо вибрана не правильна програма прання, – це перевитрата електричної енергії до 30%.

Проблема багатьох: комп’ютер в режимі очікування. В такому стані його можна залишати, якщо Ви відлучаєтесь від робочого місця на декілька хвилин, а не на цілий день/ніч.
Не ставте плиту поруч з холодильником. При сусідстві холодильника і плити споживання електроенергії холодильником подвоюється.
Замініть стару техніку. Новий холодильник класу «А+» щомісяця споживає до 100 кВт.год. електроенергії менше, як такий самий холодильник старого зразка.
Подбайте про свій чайник. Знайте, що він повинен бути без накипу. Накип, який утворюється в чайнику, знижує теплопровідність і збільшує втрати електроенергії на нагрів води на 30%
Вимикайте за собою світло. При розумній економії можна зберегти 20-25% електроенергії.
Не забувайе розморожувати холодильник. Чим товший на продуктах шар льоду, тим більше споживання енергії. Можна заощадити 50% електроенергії з моделлю з функцією саморозморожування.
Вимикайте побутові прилади, коли вони не потрібні. Не використовуйте функцію “Stand-by”. Це зменшить рахунок за електроенергію ~на 8%.
Не перекривай дорогу теплу. Радіаторні екрани, довгі штори чи жалюзі, невдало розставленні меблі та інші речі, розташовані перед радіаторами, поглинають до 20%теплової енергії.

Морозильні камери та холодильник потрібно регулярно очищати від льоду та розморожувати. А також стежити за дверцятами – вони мають бути щільно зачиненими.

Вчасно очищуйте порохотяг. На третину заповнений мішок для збору пилу збільшує витрати електроенергії на 40%.

Вимикайте електроприлади, якими не користуєтесь. Не залишайте електроприлади «в режимі сну». Для прикладу: телевізори в режимі очікування споживають близько 9 кВт▪год на місяць, комп’ютери — 3,6 кВт▪год. Бойлер в режимі очікування споживає електроенергію, автоматично вмикаючись для підігріву води.

Сумарне енергоспоживання побутових електроприладів в «режимі сну» може досягати 350-400 кВт▪год на рік. Тому візьміть собі за звичку вимикати з розетки комп‘ютер, телевізор, інші електроприлади.

свет7
Заклей щілини у вікнах. Біля 40% тепла, що надходить в приміщення, втрачається взимку через вікна. Елементарні заходи з теплоізоляції допоможуть підвищити температуру в квартирі на 4-5° С.
Обладнай вентиляційні отвори спеціальними дверцятами або шматком картону. Це допоможе підвищити температуру на 3-5° С.
Наклей фольгу на обидві сторони ДСП та розмісти на стіні за батареєю.  Це підвищить тепловіддачу радіатора на 20%. При цьому витрати на опалення приміщення зменшуються на 4%.
Перефарбуй батарею в темний колір. Батарея з темною поверхнею підвищує тепловіддачу приблизно на 10%. Доведено, що темно-коричневий колір найкраще віддає тепло. З батареєю такого кольору на 8-10 % тепліше, ніж з білою.
Не перегрівай приміщення – вдягайся тепліше. При завищеній кімнатній температурі зростає ризик простудних захворювань. За  даними лікарів сон у похолодному приміщенні корисніший.
Постав лічильники. Витрати на опалення приміщення зменшуються до 40%, якщо ти маєш індивідуальне опалення або лічильники тепла.
Закривай двері в під’їзді. Тепловтрати через відкриті двері та розбиті вікна в підїзді становлять 5-15% від сумарних теплових втрат будинку.
Постав склопакети. Склопакети мають такий опір теплопередачі, як цегляна стіна товщиною 50 см та мають надвисокий ступінь теплоізоляції, що скорочує  втрати тепла до 50%.

дом

Нагадаємо, раніше ми писали

Як ідеально вимити витяжку на кухні: покрокова інструкція