Як зберегти молоко без холодильника: прості хитрощі на випадок відключень світла

В українських реаліях з частими відключеннями електроенергії питання збереження продуктів без холодильника стає особливо актуальним. Молоко, як відомо, псується доволі швидко, але за допомогою кількох простих хитрощів ви можете значно подовжити його термін придатності, повідомляє Дніпровська порадниця.

Скільки можна зберігати молоко без холодильника

Термін зберігання молока залежить від його різновиду. Найменше зберігається домашній напій, а оброблений продукт може залишатися свіжим довгий час. Ось скільки молоко може стояти без холодильника:

  • незбиране або свіже молоко без будь-якої обробки без холоду скисне вже за кілька годин;
  • пастеризоване молоко проходить теплову обробку і втрачає частину корисних властивостей, але термін зберігання збільшується до кількох днів без холоду;
  • стерилізоване й ультрапастеризоване обробляють високою температурою, після чого гине вся мікрофлора, а термін придатності зростає до кількох місяців.

Отже, якщо ви шукаєте спосіб, як зберегти молоко без холодильника, то купуйте ультрапастеризований або стерилізований напій. Користі в ньому небагато, але й бактерій немає, а значить і скисати він не буде.

Молоко таких видів може зберігатися за кімнатної температури 4-6 місяців, однак після відкриття упаковки термін придатності знижується до кількох днів.

Як зберігати молоко без холодильника

Теплова обробка і правильне зберігання значно подовжать термін придатності напою. Щоб молоко простояло більше тижня без світла, зробіть таке:

  • Доведіть до кипіння і прокип'ятіть кілька хвилин. Під час варіння додайте в напій на вибір ложку цукру, дрібку солі, трохи соди, лист хрону або м'яти. Це природні консерванти, які продовжать термін придатності продукту.
  • Перелийте молоко в скляну тару і закрийте кришкою.
  • Поставте ємність у холодне і темне місце, наприклад, підвал, льох або вимкнений холодильник.
  • Для збільшення терміну придатності помістіть пляшку з молоком у миску з холодною водою або в пакет для льоду.

Також раніше ми писали Як відіпрати кухонні рушники, щоб завжди виглядали як нові. Прості лайфхаки без хімії