Освіжаюча прохолода: готуємо домашній лимонад за рецептами Євгена Клопотенка

Вже втомилися від магазинних напоїв з хімічними добавками? Спека виснажує, а  хочеться чогось прохолодного, натурального та смачного? Спробуйте приготувати домашній лимонад за рецептами відомого українського кулінара Євгена Клопотенка. Він пропонує 5 чудових варіантів, які не лише втамують вашу спрагу, але й порадують вишуканим смаком, повідомляє Дніпровська порадниця.

Лимонад з чебрецем

Чебрець використовували ще у часи Древнього Риму – в ньому купалися воїни, щоб стати витривалішими і набратися сили. Він підвищує імунітет, тонізує і лікує біль у горлі.

Інгредієнти:

2 лимони,
120-150 г цукру (за смаком),
невеликий пучок чебрецю,
1 л газованої столової води.

Лимони помити і порізати кружальцями. 150 мл води влити в невелику каструлю, додати лимони, цукор та гілочки чебрецю. Довести до кипіння і проварити на маленькому вогні ще 5 хвилин.

Після того, як напій охолоне, процідіть його у глечик чи банку, долийте газовану воду за смаком, додайте гілочки чебрецю і шматочки лимона. Поставте в холодильник щонайменше на 1 годину.

Лимонад з тархуном

Тархун, він же естрагон, знайомий більшості українців з дитинства як яскраво-зелений напій із приємним освіжаючим смаком. Від того напою залишилася лише назва, але це не заважає приготувати смачний лимонад.

Інгредієнти:

2 лимони,
200 мл води,
100 г цукру,
40 г тархуну (естрагону),
1-1,5 л слабогазованої води.

В невелику каструлю влийте 200 мл води, додайте цукор та листя тархуна, варіть 10 хвилин, періодично помішуючи. Після цього охолоджену суміш збийте блендером і процідіть через дрібне сито.

Відвар тархуна влийте в банку чи глечик, вичавіть в нього сік двох лимонів і додайте слабогазовану воду. Якщо лимонад вийшов дуже солодким, додайте ще води. Напій треба охолодити в холодильнику щонайменше 1 годину.

Лимонад з перлівки

Приготування цього лимонаду вимагає більше часу, ніж попередні рецепти, однак ви точно нічого подібного не куштували.

Інгредієнти:

5 л води,
1 чашка перлової цільної крупи,
3-4 лимони (цедра з 3-4 лимонів та сік),
300-500 г цукру (за смаком),
1-2 гілочки м'яти.

Промийте перлову крупу, з 3-4 лимонів зніміть цедру, залишаючи білу частину шкірки. У велику каструлю налийте 5 л води, додайте крупу і лимонну цедру. Варіть 2 години на мінімальному вогні після закипання.

Суміш процідіть, додайте цукор, перемішайте до повного розчинення і залиште для охолодження. Після того, як напій охолоне, вичавіть сік з 3-4 лимонів і додайте до процідженої суміші. Перед подачею в кожну склянку можна додати кілька листочків м'яти або базиліка та лід.

Лимонад з ревеня

Ревінь є не тільки чудовою начинкою для пирогів, з нього також готують смачний лимонад. Такий напій чудово тонізує та вгамовує спрагу, а готувати його дуже легко.

Для сиропу з ревеню:

500 г ревеню,
500 г цукру,
500 мл води,
4 коробочки кардамону.

Для лимонаду:

1-1,5 л слабогазованої води,
3 лимони (сік 2 лимонів, 1 – для прикраси).

Для приготування сиропу очищуємо і нарізаємо брусочками по 2 см ревінь. В каструлю вливаємо 500 мл води, додаємо 500 г цукру, 4 коробочки кардамону та ревінь. Варимо 20 хвилин після закипання. Після охолодження виймаємо з напою кардамон.

У банку наливаємо 200 мл сиропу, додаємо 1-1,5 л слабогазованої води і вичавлюємо сік 2 лимонів.

Лимонад з базиліком

Фіолетове листя базиліка дасть більш інтенсивний смак, зелене - більш ніжніший. Але спробувати варто обидва або ж зробити мікс із листя.

Інгредієнти:

2 лимони,
200 мл води,
100 г цукру,
30 г базиліка,
1-1,5 л слабогазованої води

В невелику каструльку наливаємо 200 мл води, додаємо цукор та листя базиліка. Варимо на середньому вогні 10 хвилин, періодично помішуйте. Після того охолоджуємо, збиваємо блендером і проціджуємо через дрібне сито.

У банку чи глечик вливаємо відвар і вичавлюємо сік 2 лимонів та слабогазовану воду. Якщо лимонад вийшов солодким, можна додати більше воду. Подаємо щонайменше через годину після охолодження в холодильнику.

Також раніше ми писали Варення з абрикосів. Найсмачніші рецепти на зиму