Пристрасть на відстані: як змінилося сексуальне життя дніпрян з початком війни (Відео)

Відомий сексолог-психолог, інструктор з тренування інтимних м'язів із Дніпра та просто мама трьох дітей Вікторія Стаценко, розповіла редакції Дніпровської панорами як повернути собі контроль, зберегти пристрасть на відстані та чому сексуальне виховання є невід'ємною частиною формування людини як особистості. 

Хто такий сексолог 

сексолог

Сексологія — наукова дисципліна, що вивчає всі прояви сексуальності, включаючи спроби схарактеризувати нормальну сексуальність, так і вивчення мінливості сексуальних практик. У сучасному світі залишилося багато тих, хто комплексує та соромиться підіймати цю тему. Сексолог — це та людина, яка зможе допомогти вам стати більш розкутими у питаннях інтимного життя. 

Це людина, яка може розібратися в сексуальних питаннях та проблемах, пов'язаних із втратою бажання, відсутністю оргазму чи погіршенням ерекції. Насправді у сучасному суспільстві попри те, що зараз є величезна кількість інформації, пов'язана з сексом та сексуальністю, у людей є величезна кількість "затиків". Все ж таки ми росли в тому середовищі, де "сексу не було", і ця тема огорнута просто величезною пеленою невігластва, - каже Вікторія Стаценко. 

З чим може допомогти сексолог

Сексуальне здоров'я залежить як від соматичних, так і від психологічних факторів, тому деяким людям необхідна допомога фахівця. Сексолог – людина, яка допоможе пацієнту вирости у сексуальному плані та впоратися з травмами, отриманими в дитинстві. 

Сексолог  "дає людині дозвіл" елементарно на мастурбацію, самодослідження, самопізнання, це людина, з якою ви можете подорослішати в сексуальній темі, тому що багато людей у ​​сексуальному плані залишилися дітьми. Наприклад, колись у них виникла травма, і вони застрягли у тому моменті, - відзначає Вікторія. 

Як прокачати сексуальність попри війну

ємоции

Саме з цим питанням жінки найчастіше звертаються до сексолога. Експерт зазначила, що сексуальність це та частина життя, якій треба приділяти увагу так само як і фізичному здоров'ю, догляду за собою:

Насправді, формула проста: якщо ми у постійній напрузі, якщо немає ніяких насолод, ми весь час затиснуті, постійно думаємо тільки про роботу, про дітей і таке інше, то  у сексі такій жінці буде дуже складно розслабитися. Тому я за те, щоб жінки дослухалися, користувалися моїми інструментами. Хочу зазначити, що усі мої практики спрямовані на те, щоб жінка в побутовому житті могла відкрити різні фішки, які могли б допомогти стати більш розкутою в сексі. Можна перетворити навіть прийом душа на свою побутову медитацію, у процесі налаштуватися на секс і збудитися, відчути себе  суперсексуальною та розкутою, а головне - бажаною, - додала відомий сексолог-психолог.

Як зберегти відносини на відстані

За словами фахівця, все залежить від того, які стосунки у партнерів були до того, як вони роз'їхалися. У тому випадку, коли у пари панувала гармонія та розуміння, то і після їх тимчасового розставання, відносини збережуться такими ж теплими. По іншому сценарію ситуація цілком протилежна.

Відстань – це випробування для будь-яких відносин. Є два сценарії: перший, коли до війни у пари були хороші теплі стосунки, вони були в повному прийнятті та розумінні, то вони й на відстані будуть підтримувати свої стосунки - це сто відсотків. І другий сценарій, коли стосунки натягнуті. Деякі жінки навіть втекли з країни не тільки тому, що почалася війна, а тому, що для багатьох це був шанс реально змінити своє життя і багато хто таким чином втік із стосунків, - каже Вікторія Стаценко. 

Як зберегти відносини в сексуальному плані 

За словами сексолога, відстань може стати навпаки родзинкою, після якої ваші стосунки тільки стануть кращими й гармонійнішими. Також можна користуватися іграшками для дорослих та влаштовувати коханому сексуальні сюрпризи через соціальні мережі або телефон. 

Моя думка, що відсутність партнера не привід не мати яскравого сексуального життя, в першу чергу з собою. Дуже часто у нас є заборони на дослідження себе, наприклад на мастурбацію. Якщо у чоловіків статеві органи знаходяться зовні вони їх постійно чіпають, то всі жіночі всередині тіла і щоб розкрити їх і пробудити нервові закінчення їх потрібно мануально пробуджувати. Тому для когось це класний привід розбудити свої нервові закінчення, вийти на новий рівень чутливості і зустрітися з партнером та мати більш якісну близькість ніж, яка була до цього. Також ви можете просто займатися сексом по телефону, вести сексуальне листування, це може бути нова фаза у відносинах, яка виведе їх на новий рівень, - додала спеціаліст. 

З якими проблемами почали звертатися з початку війни

2

Найпоширенішим проханням до сексолога серед жінок з початку повномасштабного вторгнення було бажання перемикнути свої думки з постійного негативу на щось спокійне, щось, що може повернути гармонію і допомогти налаштуватися на сексуальний настрій.

Дуже багато хто приходить із проханням перемикнутися. Я зараз теж проводжу такі івенти, в тому числі благодійні. Наприклад, коли приходять жінки, в приміщенні панує дуже гарна атмосфера: лежать пелюстки троянд, горять свічки, ми спілкуємося, ми дихаємо, робимо певні практики і пвсля того, як мої клієнтки проходять цей курс, дякують за те, що дійсно змогли на якийсь час перемикнутися, - каже Вікторія. 

Чи варто жінці ревнувати свого чоловіка до секс-іграшок

Досвідчений сексолог каже, що насамперед мастурбатор - це помічник жінки. Все залежить від темпераменту та статевої конституції, проте існують певні дзвіночки, коли жінці варто підіймати тривогу.

Люди зараз стали частіше ходити до секс-шопів та купувати секс-іграшки дійсно з тієї причини, що фізично у них немає партнера поряд, а сексуальна напруга зростає день за днем. Я вважаю, що мастурбатор - це не ворог жінці, це навпроти її помічник. Особливо якщо у чоловіка сильніший темперамент, сильніша статева конституція, то в такому випадку мастурбатор - це порятунок для жінки. Інша справа, якщо чоловік не хоче займатися сексом з коханою, а вона цього бажає та провокує на близькість, а він у свою чергу віддає перевагу мастурбатору, ось це вже проблема, - констатує експерт.  

Коли і як батькам варто говорити з дітьми про секс

сексолог 4

Як відзначила експерт, тема статевого виховання та статевої освіти  дуже важлива і в першу чергу з чого потрібно починати освіту — це з виховання батьків та їх адекватного ставлення до сексуального розвитку їхніх дітей. 

Тема статевого виховання — це тема, якою я постійно займаюся. Я проводжу лекції для дорослих, а також з письмового дозволу батьків я мала цикл лекцій для підлітків. У багатьох людей на ґрунті того, що їм у дитинстві вкладали неправильну інформацію або не проводили подібні бесіди, вже у дорослому житті виникає багато травм, наприклад закрита сексуальність, є блоки в тілі, такі люди не можуть розкритися. Якщо батьки нормально відреагують на інтерес дитини та зможуть спокійно відповісти на питання про секс, то у цей момент відбудеться дуже важливе — дитина усвідомить, що це нормальна тема, про неї можна говорити. У випадку, коли батьки уникають цого, то у дитини формується неправильне сприйняття, - розповіла вона. 

Також Вікторія Стаценко розповіла, чого ніколи не можна робити при сексуальному дорослішанні дітей та дала рекомендації, як правильно реагувати, коли донька чи син вирішили спитати "що таке секс". 

Ніколи не можна відправляти дитину дізнаватися інформацію в мережах. Елементарно, коли ми гуглимо слово "секс", ми потрапляємо на порно ресурси, де дуже збочена картина уявлення про секс. За статистикою 90 відсотків дітей до 10 років бачили порнофільми і ось завдання батьків пояснити, що те, що він побачив у даних фільмах, це не реальність, насправді близькість між двома людьми виглядає зовсім інакше. Тому, що дітям вихованим на порнофільмах дуже складно починати своє сексуальне життя, а ще складніше в ньому реалізовуватися, - каже сексолог. 

На якому рівні – сексуальне виховання в Україні

За словами досвідченого секс-коуча, в Україні наразі є серйозні проблеми із сексуальним вихованням.

Найочевидніший показник, які справи зі сексуальною освітою в країни - це рівень ранньої підліткової вагітності. Країни пострадянського простору у тому числі Україна – це чемпіони за їхніми показниками. Чому виникає така ситуація? Тому, що люди, коли вперше займаються сексом, просто не знають про засоби контрацепції та усі можливі негативні наслідки. Тобто всі чули про презервативи, проте дуже багато людей вважають краще ними не користуватися. Також багато дівчат, коли вступають в першу близькість вірять у поширений міф, що якщо це її перший раз, вона не зможе завагітніти — це брехня. Крім того, дівчата у яких ніколи не було місячних, можуть завагітніти теж - додала сексолог. 

ТОП міфів про секс від сексолога

  1. Усі жінки повинні відчувати вагінальний оргазм – фейк
  2. Усі жінки повинні оргазмувати у кожному сексі – фейк
  3. Жінка повинна завжди займатися сексом із чоловіком, як тільки він цього захоче. Інакше він піде до іншої – фейк.

Читайте також: Найгірші в ліжку: найгірші коханці серед знаків Зодіаку