Які ліки в Дніпрі можна купити без рецепта. Список

З 1 квітня усі рецептурні лікарські засоби в Україні почнуть продавати лише за електронним рецептом. Як виявилось, багато популярних препаратів, які українці звикли купувати в аптеці без рецепта і часто без жодної консультації з лікарем, також належать до рецептурних. І на них також потрібен електронний рецепт. Втім, існує перелік препаратів, які можна буде придбати без рецепту, повідомляє Дніпровська панорама з посиланням на сайт МОЗ

Як дізнатися, чи є конкретний лікарський засіб рецептурним

Фахівці МОЗ рекомендують  перевірити інструкцію лікарського засобу. Інструкції всіх без винятку лікарських засобів містять вичерпну інформацію про медичне застосування лікарського засобу та його категорію (умови) відпуску. Знайти інструкцію потрібного препарату ви можете, скориставшись сервісами онлайн-аптек, або ж сайтом Державного реєстру лікарських засобів України.

Виписати електронний рецепт зможе лікар будь-якої спеціальності державної, комунальної чи приватної клініки або ж лікар-ФОП. Для цього закладу не потрібно мати договір з НСЗУ.

Які ліки можна купити без рецепта?

1. Більшість препаратів симптоматичної дії, майже всі жарознижуючі, знеболюючі, протикашльові, відхаркувальні, протиалергічні засоби – зазвичай відпускаються без рецепта.

2. Зокрема, без рецепта можна купити відомі нам аспірин, ібупрофен, аналгін, парацетамол, спазмалгон, цитрамон тощо. 

3. Симптоматичні препарати – судинозвужуючі краплі в ніс та краплі для промивання носа, льодяники для розсмоктування від болю в горлі, антигістамінні, місцеві антисептики, відхаркувальні засоби, більшість протикашльових засобів, які не містять кодеїну, рослинні препарати симптоматичної дії (мікстури, сиропи при застуді).

Раніше ми писали про: В аптеках Дніпра великі черги. Завтра деякі ліки можна буде купити тільки за електронним рецептом