Захисти себе і малюка: чому вакцинація під час вагітності — це важливо

Вагітність – це чудовий час, але й час, коли жіночий організм потребує особливої турботи. Як захистити себе і майбутню дитину від небезпечних хвороб? Про це повідомляє Дніпровська порадниця з посиланням на МОЗ України.

Вагітність – це особливий період, коли імунітет жінки природним чином слабшає, роблячи її вразливою до різних інфекцій. Однак, завдяки вакцинації, майбутня мама може захистити не тільки себе, а й свого малюка від таких небезпечних хвороб, як кашлюк, дифтерія, правець та грип.

Чому вакцинація під час вагітності так важлива

  • Захист дитини ще до народження: Антитіла, які виробляються в організмі матері після вакцинації, передаються дитині через плаценту, забезпечуючи їй природний імунітет з перших днів життя.
  • Захист дитини після народження: Антитіла також передаються дитині з грудним молоком, продовжуючи захищати її від інфекцій.
  • Зменшення ризику ускладнень: Кашлюк, дифтерія, правець та грип можуть спричинити серйозні ускладнення у немовлят, аж до летального результату. Вакцинація допомагає уникнути таких ризиків.

Чи безпечна вакцинація під час вагітності

Так, вакцинація під час вагітності є безпечною та рекомендована провідними медичними організаціями у всьому світі, зокрема, в Україні. Чисельні дослідження підтверджують, що вакцини не мають негативного впливу на розвиток плоду та здоров’я матері.


Коли вакцинуватися

  • Кашлюк: Рекомендується вакцинуватися проти кашлюку між 27 і 36 тижнями вагітності, навіть якщо ви вже були вакциновані раніше.
  • Грип: Вакцинуватися проти грипу можна в будь-якому триместрі вагітності.

Де вакцинуватися

Зверніться до свого сімейного лікаря або найближчого медичного закладу. Вакцинація проти дифтерії та правця входить до Національного календаря щеплень і є безкоштовною. Вакцини проти кашлюку та грипу, як правило, є платними.

Також раніше ми писали В Україні заборонили декілька популярних препаратів: які саме