Заява «Українського об’єднання патріотів – УКРОП»

24-25 грудня 2015 року проти голови Політичної ради партії УКРОП Геннадія Корбана працівники Генеральної прокуратури та Служби безпеки України знову вчинили неправові каральні заходи. Форпост української оборони та патріотизму Сходу, місто Дніпропетровськ, знову стало свідком проведення майже військової операції із залученням десятків бійців підрозділів спецпризначення проти відомого та популярного політика й громадського діяча та членів його родини.

Під час цієї ганебної для честі українських правоохоронців операції було здійснено: нічний штурм помешкань Геннадія Корбана та його батьків, жорстокі незаконні обшукові дії, брутальне фізичне та психологічне знущання над членами родини Корбана: літніми, хворими, неповнолітніми та навіть немовлятами.

Такі методи каральна система України не дозволяла собі застосовувати навіть за часів правління Януковича. Вони є прямим повторенням та навіть продовженням злочинної слідчої практики сталінського НКВС зразка 30-50 рр. ХХ сторіччя. Найбільш цинічним є те, що мотивом застосування надзвичайних заходів правоохоронцями була буцімто необхідність примусового доправлення Геннадія Корбана до Києва для медичного обстеження, на яке він добровільно та офіційно погодився і навіть прибув до місця такого обстеження у Дніпропетровську. Після примусового доставлення Геннадія Корбана до відповідної установи судово-медичних експертиз у Києві, виявилося, що працівники ГПУ не надали до цієї установи необхідних розпоряджень про проведення експертизи стану здоров’я голови Політради УКРОПу, а також не з’явилися для участі у цій експертизі, як це передбачено законодавством.

Як з’ясувалось пізніше, експертиза взагалі не входила до планів ГПУ, працівники якої натомість у цей час намагались отримати судовий дозвіл на утримання Геннадія Корбана під вартою. Унаслідок отриманого стресу Геннадія Корбана, який фактично був викрадений під час лікування у Дніпропетровську, госпіталізували до Інституту серцево-судинної хірургії ім. М. Амосова, де 25 грудня йому була проведена хірургічна операція на серці. А вже через 7 (сім) хвилин після переведення пацієнта з реанімації до терапевтичного відділення слідчі вдерлися до його палати для вручення повістки про виклик до Дніпровського районного суду міста Києва. Під час чергової ганебної «спецоперації» прокурорів Геннадій Корбан перебував у напівсвідомому стані.

Про політичну вмотивованість, правовий та моральний нігілізм каральної системи свідчать і події 26 грудня. Для подальших знущань над правами людини і законом було використано суддю Миколу Чауса, звинувачуваного у злочинних рішеннях проти активістів Майдану та Революції гідності. Цей суддя підлягає люстрації, про що свідчить рішення Вищої ради юстиції України. Саме він виніс рішення про примусову доставку Геннадія Корбана на судове засідання, проігнорувавши висновки лікарів Інституту серцево-судинної хірургії ім. Амосова, які суворо заборонили застосування будь-яких слідчих дій до Геннадія Корбана під час його післяопераційної реабілітації. У зв’язку з цим відвертим попранням базових прав і свобод громадян України, цинічним нехтуванням нормами українського та міжнародного права, Політрада партії УКРОП заявляє:

Влада Президента Петра Порошенка стрімко перетворюється на авторитарний, репресивний та антидемократичний режим, який широко застосовує методи та вдосконалює практику сталінського НКВС.

У нестримному бажанні замаскувати злочинну недбалість та елементарну неспроможність влади щодо проведення радикальних реформ Президент Порошенко та його оточення вдаються до застосування політично вмотивованого та вибіркового правосуддя, щоб отримати сфальшовані кримінальні справи та відволікти увагу громадськості від корупції у чинній владі і безкарності катів Майдану.

Правоохоронна та судова системи України остаточно дискредитували себе та мають бути докорінно реорганізовані. Зокрема, до всіх працівників прокуратури та суддів має бути застосований принцип тотальної люстрації.

Дії Президента Петра Порошенка, його бізнес-партнера у злочинних корупційних схемах Ігоря Кононенка та призначених ними керівників силового блоку охорони режиму – голів ГПУ та СБУ Віктора Шокіна та Василя Грицака, ведуть країну до соціального вибуху. Саме політика Петра Порошенка та його найближчого оточення з кожним днем посилює загрозу нового повстання українського народу проти продажних чиновників та зрощених з ними олігархів.

Ми звертаємо увагу патріотичної громадськості на показові компліменти на адресу Петра Порошенка з боку одного з найближчих поплічників ворога України Володимира Путіна – міністра закордонних справ РФ Сергія Лаврова, які він висловлює стосовно капітулянської позиції української влади щодо терористів та окупантів Донбасу та Криму. Саме проти такої зрадницької політики Петра Порошенка відкрито й послідовно виступала і виступає партія УКРОП та Геннадій Корбан. Така підтримка режиму Порошенка фашистським режимом Путіна є зрозумілою з точки зору їхніх спільних практик переслідувань, катувань та знищення опонентів – від «справи Магнітського» в Росії до «справи Корбана» в Україні.

Ми звертаємося до всіх партнерів України серед демократичних країн із закликом організації якнайшвидшого політичного та дипломатичного тиску на Петра Порошенка з метою негайного повернення його особисто, його оточення та контрольованих ним політиків до правого поля та до курсу на демократичні перетворення. Ми звертаємося до всіх демократичних політичних сил та до громадянського суспільства з пропозицією створення широкого громадського спротиву диктаторським намаганням та на підтримку перезаснування держави на принципах свободи та гідності кожної людини.

Партія УКРОП попереджає всіх, хто сьогодні порушує закон та знущається з прав і свобод громадян, – розплата неминуча та невідворотна. УКРОП продовжить боротьбу за справжню вільну країну вільних громадян, попри будь-які репресії та тиск з боку збанкрутілої влади.