Жахливе видовище. У Дніпрі почорніли та згоріли абрикоси і персики (Фото, відео)

У Дніпрі та області буквально за одну ніч поникнули квіти на абрикосах, але й молоде листя, що зазвичай з'являється після цвітіння, або ж зовсім не вийшло, або зазеленіло лише на кінчиках пагонів. У решті - раптово почорніло й засохло. З огляду на те, що в цей період територією області проходили часті дощі, люди схильні думати, що причина в них. Яка насправді причина такої хвороби Дніпровській панорамі розповів агроном з плодово-ягідних культур Владислав Леонтьєв.

Спеціаліст пояснив, що у квітні цього року склалися сприятливі умови для розвитку грибкових хвороб, підвищення вологості, коливання денних та нічних температур призвели до масового ураження кісточкових порід: абрикоси та персику. 

абрикос

Навесні, коли температура повітря піднімається до 15–20 °С, а вночі підвищується вологість (після дощу, в туман), активізуються спори грибка моніліозу (плодової гнилі). На корі можна побачити сірі «подушечки», які вже сигналізують про зараженість дерева. За короткий час засихають уже розвинуті листки та квіти разом із пагонами. Вигляд у крони такий, наче по дереву вдарив мороз чи хлюпнули окропом. Так проявляється моніліоз, або моніліальний опік, - пояснив він

Уражені гілки необхідно обрізати і спалити, інакше вони стануть джерелом зараження здорових пагонів і тоді моніліоз проявиться наступної весни. Якщо спори грибка потраплять на плоди, вони загнивають, набуваючи коричневого кольору із білими крупинками, а потім можуть ще й засохнути. Якщо такий плід залишиться на дереві й перезимує, то навесні він також стане розсадником спор. Часто після моніліального опіку зелене листя знову відростає на гілках, але плодів вже не буде, а самі гілки засохнуть наступного року.

абрикос

Як боротися з моніліозом на абрикосах

Щоб назавжди знищити моніліоз на абрикосі в саду, необхідно забезпечити комплексний підхід дорозв'язання проблеми. Варто поєднати всі доступні засоби та знання: правильний догляд за культурними рослинами, дотримання агротехнічних законів, профілактичні заходи, обробка хімічними препаратами та народними засобами.

Лікування моніліозу абрикоса включає кілька обов’язкових постулатів:

●       уражені гілки, листя, плоди необхідно обрізати, захопивши частину здорової тканини;

●       листя, що обсипалося на землю і зіпсовані муміфіковані плоди обережно згрібають і утилізують;

●       стовбури та нижні гілки перед зимівлею білять вапном із додаванням мідного купоросу (3–5 грам на 100 мл побілки);

●       у період вегетації кожні 3-4 тижні треба проводити обробку абрикосу від моніліозу фунгіцидами, постійно змінюючи склад препаратів.

Бордоська рідина

1% розчином рекомендується профілактично обробляти рослину з періоду утворення листя до підготовки до зимівлі. Обприскування проводять з інтервалом 2 тижні. Коли з’являються перші ознаки захворювання, обробка препаратом стає малоефективною.

Фунгіциди

Моніліальний опік абрикосу лікують комплексом фунгіцидних препаратів. Кожні 10–14 днів проводять обприскування фунгіцидами Гарт, Захисник, Страж, чергуючи засоби для кращої ефективності.

Мідний купорос

При камедетечі через утворення тріщин на корі під впливом різких перепадів температур взимку, пошкодження дерева комахами, що гризуть, з’являється ризик попадання грибкових спор у рану. Застосовується обробка абрикоса від моніліозу розчином мідного купоросу, який дезінфікує ранки. Потім ушкодження замазують садовим варом чи нігролом.

абрикос

Профілактика моніліозу

Я дам загальні поради, як зменшити ризик зараження грибковими хворобами серед абрикосових дерев. Найперше – не заливайте доросле дерево водою, бо це південна культура, звична до посухи. Обов’язково проріджуйте зав’язі на гілках, не зловживайте азотним підживленням. Восени проведіть санітарну обрізку гілок, перекопування пристовбурних кіл та обприскування ґрунту препаратами.

Щоб зовсім забути, як виглядають хвороби абрикоса, обприскуйте дерево 6 разів за сезон весна-літо. Першу обробку проведіть комбінацією препаратів від зимуючих шкідників та хвороб Захват Ойл 2% розчин + Гарт 30 г на 10 л води. Потім потрібно обробити в такі фази розвитку дерева: під час розпукування бруньок, після цвітіння та на початку росту плодів. У бакових сумішах із препаратами від шкідників використовуйте препарати Страж, Самшит (разом з інсектицидом Антигусінь). Влітку також скористайтеся препаратом Захисник. Перерва між обприскуваннями має становити 2 тижні, і пам’ятайте, що не можна обприскувати за 30 днів до збору урожаю.

Із біопрепаратів фунгіцидної дії проти моніліозу застосовують Фунгістоп (триходермін спори гриба Trichoderma Viride, штам 16 ЦКМ F-59M, р.). Триходерма паразитує на грибі-збуднику та знищує його. Ще можна обробляти біопрепаратом Фітоспорин-М. Біопрепарати придатні до застосування у будь-який час без кореляції зі збиранням плодів, - радить спеціаліст.

Обприскування Скором або Хорусом, які знищують моніліальну інфекцію, радять спеціалісти зі Green Sad:

Стійкі до моніліозу сорти абрикосу

Селекціонерами України виведено культурні сорти, які генетично захищені від багатьох захворювань, у тому числі від моніліозу абрикоса. Це не означає, що можна обійтися без профілактичних обробок, але зменшити кратність і дозування діючої речовини допустимо.

Ранній Мелітопольський, Цюрупинський Ананасний — сорти старої селекції стійкі до грибкової інфекції. Монастирський вважається одним із найкращих великоплідних сортів в Україні. Пізній абрикос сорту Особливий Денисюка протистоїть зараженню моніліальним опіком та різної гнилі плодів. Канадський сорт Харогем відрізняється високою зимостійкістю, стійкий до моніліозу, добре транспортується.

абрикос

Нагадаємо, раніше ми писали: У Дніпрі надзвичайно яскраво цвіте Хеномелес (фото)