Батьківські суботи квітня 2023. Коли в Дніпрі поминатимуть найрідніших і відзначатимуть Радоницю

Радониця - особливий день поминання померлих, він настає у вівторок на 9-й день після Великодня. Цього року Радоницю відзначатимуть 25 квітня, повідомляє Дніпровська панорама, посилаючись на Стіну.

Цей день вважається Великоднем для покійних. Після Літургії або після вечірнього богослужіння відбувається повна панахида, до якої включаються і великодні піснеспіви. Віруючі відвідують цвинтар, аби помолитися за померлих.

Як поминати на Радоницю

Перед тим, як іти на могили, бажано сходити до церкви і помолиться за упокій душ померлих родичів.

На цвинтар обов'язково приносять живі квіти або сухоцвіти. Серед віруючих користуються популярністю букетики освяченої верби. Можна принести свічки та лампадки, які слід запалити цього дня на могилі. Свічки також краще перев'язати чорною стрічкою.

Якщо вам дуже хочеться принести на цвинтар частування (яйця, паски, м'ясні страви), краще після поминання віддати їх жебракам.

Що заборонено робити на Радоницю

Під час відвідування цвинтаря заборонено голосно кричати, веселитися, сміятися. Залишаючи цвинтар, у жодному разі не можна дивитися назад. Це з тим, ніж " прихопити " душі померлих родичів додому.

Цигарки на цвинтарі краще не палити.

За церковним звичаєм забороняється відвідувати цвинтарі немовлятам, вагітним жінкам та дітям до семи років. За народними повір'ями, молода душа змушує померлих згадувати про земне життя і може викликати заздрість. Тож мертві можуть спробувати забрати її до себе.

Трапези на цвинтарі, за церковними канонами, краще не влаштовувати. Також не варто залишати на могилках їжу, пластикові квіти.

А поминальний обід краще влаштувати вдома.

Нагадаємо, раніше ми писали: Що несе нам перший після весняного рівнодення повний місяць, який прийде вже в четвер.