Джигіт та Син: де у Дніпрі 160 років тому створили тютюнову імперію (фото)

Зараз у будівлі на перетині вулиць Барикадної,  Шолом-Алейхема та Гопнер не впізнати знамениту швейну фабрику "Мрія", яку найчастіше називали "Володаркою". Але її все ж краще пам'ятають, ніж те підприємство, що існувало до 1913 року. Між тим, це була справжня імперія з виробництва тютюну, бакалії та винної продукції. А почалася вона з тютюнової  фабрики  Джигіта! Про це повідомляє Дніпровська панорама з посиланням на інтернет-спільноту "Історія у фотографіях. Катеринослав-Дніпропетровськ".

фабрика ист

Автор книги-путівника містом Валентин Старостін дослідив  історію будівлі ще глибше, до кінця 18 сторіччя.

У 1795 році на місці фабрики існувало Кременчуцьке жіноче училище. Потім це було Головне народне училище та нарешті Катеринославське повітове училище. До 1837 року, Повітове училище було переведено в інше місце, а його ділянку продано, - пише Старостін

Джигіт і син

Йосип Джигіт викупив ділянку й декілька будівель, щоб відкрити  невелике кустарне підприємство. І саме воно  до кінця 1880-х років перетворилася на одне з найбільших підприємств переробної промисловості міста. У 1870–1880-х роках для фабрики було збудовано нові виробничі корпуси. Один із них – довга сіра триповерхова будівля, що виходить торцем на вулицю Гопнер, існує і сьогодні.

З того часу для городян слова «тютюн» та «цигарки» асоціювалися з брендом «Джигіт», на прізвище караїмської династії купців Джигітів. 

тютюнова етикетка

Однак у цей час будуються не лише корпуси тютюнової фабрики. За лічені роки з ділянки повністю зникають дерев'яні будинки, на зміну яким приходять одно- та двоповерхові кам'яні житлові корпуси. Паркани та сади йдуть у минуле.
На 1913 це велике підприємство, що мало 365 робітників і річну продуктивність в 13 000 пудів, тобто 208 тонн тютюну різних сортів, -  пише історик Валентин Старостін.

этикетка папирос

Реклама продукції також була налагоджена найкращим чином. Ось як тютюнова справа стала двигуном прогресу та наближення міста до цивілізації.

Але, спрацювали й підступні закони капіталізму. Після смерті батька син узяв великі кредити, Невідомо що відбулося насправді, але торговий Дім "Джигіт та Син" збанкрутився на суму 170 000 рублів.

11 листопада 1913 року на торгах, проведених Харківським земельним банком, новим власником будинку стало Товариство Взаємного кредиту Катеринославського губернського земства.Торішнього серпня 1917 року нові власники, скориставшись грандіозною інфляцією, повністю погасили всі борги, зроблені під заставу будинку, хоча у світлі наступних подій це мало ніякого значення, - пише історик Валентин Старостін.

швейна фабрика

Сторінка перегорнулася й навесні 1925 року в будівлі розташувалася швейна фабрика Губшвейпрома им. товариша Володарського, а ділянка об'єднана с ділянкою фабрики по Барикадній 5.

фабрика Володарского

Потім і швейна фабрика пішла у минуле.

будівля у наші часи

Раніше ми писали про: Руки з диригентською паличкою: який секрет приховує міні-скульптура на стіні філармонії у Дніпрі (фото)