Підвищені тарифи, ціни на пальне, збільшення пенсії. Які зміни чекають на українців з 1 липня

Що зміниться в Україні із 1 липня. На українців чекає низка змін, які можуть як порадувати, так і розчарувати різні верстви населення. Хтось отримає підвищення виплат, а хтось платитиме більше за комуналку, повідомляє Дніпровська панорама, посилаючись на 24 канал.

Зростуть тарифи

У липні українцям надішлють платіжки за комунальні послуги, де буде нова вартість світла та води. Зокрема, вартість змінилася так:

Вартість електроенергії для всіх українців тепер однакова – 2,64 гривні. Також зросла вартість розподілу електроенергії на 25–50%.
Слід зазначити, що для підсанкційних компаній, що входять до групи VS Energy, вартість ще не змінилася, але вже у липні ціни буде переглянуто. До них відносяться: "Житоміробленерго", ПрАТ "Кіровоградобленерго", ПрАТ "Рівнеобленерго", АТ "Чернівціобленерго", АТ "Херсонобленерго".

Компанії, для яких підвищать тариф:

тариф

Також змінилася вартість централізованого водопостачання та водовідведення, але в кожній області ціни різняться. Їх можна подивитися на інфографіці:

вода тариф

Нагадаємо! Для прифронтових територій вартість води та світла не змінилася.

Тарифи на газ не зміняться до 1 травня 2024 року. Оскільки більшість українців є користувачами постачальника "Нафтогазу" – вони платитимуть 7,96 гривні за кубометр. В інших компаній ціна відрізняється.

тариф на газ

Скільки коштуватиме паливо у липні

З 1 липня для українців можуть повернути ПДВ 20% та довоєнні акцизи на паливо. Однак остаточного рішення ще не ухвалили, тому що думки депутатів сильно відрізняються, тому все може змінитися

Тобто якщо говорити про повернення лише ПДВ 20%, то через зростання частки акцизу в ціні вартість бензину та дизельного палива на АЗС може зрости на 2–3 грн, а автогазу – десь на 1 грн.

Якщо говорити про повернення акцизного податку на довоєнний рівень, то це зростання може бути суттєвішим, йдеться про щонайменше 10 грн для бензину та дизпалива та приблизно 2–3 грн для автогазу, - зазначив головний консультант у Національному інституті стратегічних досліджень Геннадій Рябцев.

топливо цена

Що буде з пенсіями

У липні заплановано вже третю та останню за 2023 рік індексацію пенсій. Виплати підвищать для тих, хто вийшов на відпочинок за спеціальним законом, до них відносяться колишні:

  • чиновники;
  • вчені;
  • працівники місцевих органів самоврядування тощо.

Виплати збільшать на 19,7%, а сума залежатиме безпосередньо від пенсії. Тобто підвищення може коливатися від 100 до 1000 гривень.

Декого можуть позбавити субсидій

Влітку українці отримують набагато менші субсидії, ніж у опалювальний сезон. Проте дехто може позбавити цих виплат з таких причин:

  • Велика житлова площа (понад 130 квадратних метрів для квартир та 230 квадратних метрів для приватних будинків);
  • Вчинено велику купівлю (понад 50 тисяч гривень або придбає земельну ділянку або інше нерухоме майно);
  • Борги за комуналку (понад три місяці);
  • Більше одного житла чи автомобіля у власності (транспортний засіб, який випустили менше 5 років тому, крім мопеда та причепа);
  • Якщо на рахунку особи понад 100 000 гривень чи облігації на цю суму;
  • Коли у ній є повнолітні учасники, які працюють;
  • Громадяни, які не повернули надлишок перерахованої субсидії;
  • Члени сім'ї чи домогосподарства є боржниками з аліментів.

Інші соціальні виплати

У Мінсоцполітики пояснили, що виплати соціальної допомоги у 2023 році для українців виглядатимуть так:

  • особам з інвалідністю внаслідок війни та колишнім малолітнім в'язням концентраційних таборів та інших місць примусового тримання, визнаним особами з інвалідністю внаслідок загального захворювання, трудового каліцтва та інших причин: І групи – 4 421 грн.; ІІ групи – 3 906 грн; ІІІ групи – 3 391 грн;
  • учасникам бойових дій, які постраждали учасникам Революції Гідності та колишнім неповнолітнім в'язням концентраційних таборів, гетто, інших місць примусового тримання, а також дітям, які народилися у зазначених місцях примусового тримання їхніх батьків – 1 491 гривня;
  • особам, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною – 4421 гривня;
  • членам сімей загиблих (померлих) осіб з інвалідністю внаслідок війни, бойових дій, учасників війни та жертв нацистських переслідувань, визнаних за життя особами з інвалідністю внаслідок загального захворювання, трудового каліцтва та з інших причин, які не одружилися вдруге, а також членам сімей загиблих (померлих) захисників та захисниць України – 966 гривень;
  • учасникам війни та колишнім в'язням концентраційних таборів, гетто, інших місць примусового тримання, особам, які насильно вивезені на примусові роботи, дітям партизанів, підпільників, інших учасників боротьби з націонал-соціалістським режимом у тилу ворога – 612 гривень.

Коли закінчиться навчання

Згідно з постановою Кабміну, навчання учнів 11 класу тривало до 30 червня через проблеми з електроенергією, опаленням та повномасштабною війною. Також до липня студенти мали завершитися сесії, тому зараз вони на канікулах.

Нагадаємо. 2023 року НМТ триває з 22 травня по 14 липня, тому частина абітурієнтів ще частково бере участь у навчальному процесі.

Також з 1 липня розпочалася вступна кампанія. Абітурієнти мають зареєструвати свої електронні кабінети та завантажити необхідні документи. Прийом заяв та документів розпочнеться 19 липня, а закінчиться 31 липня о 18:00.

Нагадаємо, раніше ми писали: У Дніпрі готуються, щоб діти з 1 вересня пішли до школи