У книгарнях країни з'явився новий роман ЖАДАНА про війну "ІНТЕРНАТ"

Вчора, 21 серпня, у книгарнях України з'явилася нова книга культового українського письменника Сергія Жадана про війну на Сході. Книжка під назвою “Інтернат” вийшла друком у видавництві MERIDIAN CZERNOWITZ.

Роман розповідає про зміни, що стались у житті людей, коли на сході України почалась війна.

“Січень 2015 року. Донбас. Паша, вчитель однієї зі шкіл, спостерігає, як лінія фронту неухильно наближається до його дому. Стається так, що він змушений цю лінію перетнути. Щоби потім повернутись назад. І для цього йому щонайменше потрібно визначитись, на чиєму боці його дім…", - пишеться у анотації до роману.

Сергій Жадан розказав журналістам українського видання officiel-online.com, що у 2014 році йому почав писати чоловік з-під Луганська, який присилав йому свої враження від того, що відбувається, та щоденники подій на сході.

“В якийсь момент мені здалося, що з цього може вийти книга, - продовжує письменник. – Це важливий голос людини, яка фактично займає нейтральну позицію. Він намагався розібратися, як так сталося, що почалася війна. Я запитав, чи він не проти, якщо я використаю його як такий певний прообраз, і він відповів, що не проти”.

Жадан додає, що намагався написати цю книгу ще у 2014 році, проте не склалось – і, як вважає письменник, на краще, оскільки тоді текст був занадто емоційним.

“Я намагався максимально нейтрально писати цей роман. Багато кому це, мабуть, не сподобається. Але я бачу так, і мені здається нечесним писати не так, як я бачу». 

Нам також вдалося поспілкуватися із письменником в переддень публікації його роману.

"Я багато їжджу у Східні регіони, там моя батьківщина. Окрім того, переконаний, ми маємо триматися разом, адже люди, що опинилися там ніби відрізаними від загального інформаційно-культурного шару українського суспільства - лишаються українцями. Вони є частиною сьогоденної української нації. Вчителі в селах Сходу, бійці, що захищають наші кордони, та й просто мирні жителі - всі вони є невід'ємною частиною нашої буденності й історії, що пишеться прямо тут і зараз. Я збирав історії людей. Інколи, зустрічаєш такі долі, що сам би й не придумав!" - розказав Сергій Жадан. 

Стартували продажі нового роману Сергія Жадана [офіційна сторінка] "Інтернат" вчора у харківській книгарні "Віват". Як повідомляють у мережах читачі та прихильники літературного таланту автора, довжелезна  черга по примірники нової книжки з автографом письменника стояла цілих півтори години.

Перші презентації книжки відбудуться 9 вересня на VIII Міжнародному поетичному фестивалі Meridian Czernowitz у Чернівцях, 13 вересня в Зеленому театрі в Одесі та 15 вересня у львівському Оперному театрі в рамках Форуму Видавців.

Замовити книжку можна на сайті видавництва.

Ольга Смірнова