Як приватизувати житло в Дніпрі

Приватизація державного житлового фонду – це безоплатна передача у власність громадян житла, яке вони займають. Підтвердження приватизації — свідоцтво про право власності на відповідне житло. Йдеться про квартири чи кімнати у гуртожитках комунальної власності.  Це адміністративна послуга, яку у Дніпрі можна отримати у Центрі надання адміністративних послуг (ЦНАП) — «Лівобережний» чи «Правобережний». 

«Заявник подає необхідний пакет документів — він достатньо об’ємний, складається з 21 документа, і упродовж 50-ти календарних днів отримує свідоцтво про право власності», — розповіла начальниця відділу ЦНАП «Лівобережний» Ольга Чернодуб. 

Опрацьовує відповідні заяви департамент житлового господарства міської ради. 

За словами начальниці управління обліку, розподілу та приватизації житлового фонду згаданого департаменту Наталії Валики, приватизація дає можливість повністю розпоряджатися тим чи іншим приміщенням, житлом. 

Як приватизувати житло в Дніпрі: чому важливо та як отримати

«На сьогодні 90% житла у місті знаходяться у приватній власності громадян. Також ми видаємо дублікати свідоцтв щодо права власності, якщо такі документи були втрачені. Наприклад, для мешканців постраждалого будинку на Перемозі була спрощена процедура отримання дублікату. Усі необхідні запити ми опрацьовували. Для них все було цілком безкоштовно. Люди лише написали заяву і отримували дублікат», — підкреслила Наталія Валика. 

Дніпрянин Сергій цього дня отримав дублікат свідоцтва про право власності на квартиру:

«При переїзді втратили цей документ. Звернувся до відділу приватизації департаменту житлового господарства. Тут мені роз’яснили всю процедуру, подав необхідні документи і, зрештою, отримав дублікат. Все прозоро, зрозуміло й цілком доступно». 

Як приватизувати житло в Дніпрі: чому важливо та як отримати

Після подій на ж/м Перемога з'ясувалося, що у багатьох мешканців немає документів на житло взагалі. 

«Мати свідоцтво про право власності на своє житло вкрай важливо, особливо під час воєнного стану. У разі пошкодження або знищення житла це будуть перші документи, які необхідні для отримання відповідних матеріальних допомог», — додають фахівці у департаменті житлового господарства міськради.