Заборона виїзду депутатам місцевих рад за кордон дуже шкодить місцевому самоврядуванню: дослідження руху ЧЕСНО

Уряд України з початку 2023 року заборонив місцевим депутатам незалежно від віку, статі, наявності інвалідності чи інших підстав, перетинати кордон. Ця заборона була прийнята після скандальної поїздки в Таїланд нардепа Миколи Тищенка. Але заборона виїзду депутатам місцевих рад за кордон дуже шкодить саме місцевому самоврядуванню. Така тотальна заборона стосується як чоловіків, так і жінок, незважачи на вік та стан здоров'я. Багато хто з місцевих депутатів вже складають мандати через неможливість виїхати по роботі за кордон, відвідати близьких, або через принципову незгоду із популістським нововведенням Кабміну на чолі з Денисом Шмигалем. Про це повідомляє "Днепровська панорама" з посиланням на рух ЧЕСНО та на пост у Facebook головного редактора chesno.org Ірину Федорів.

Як відзначають фахівці руху ЧЕСНО, депутати місцевих рад, на відміну від нардепів, не отримують зарплату. Тому відповідно, “відрядження” вони оформлювати не можуть.

"Така політика (тотальної заборони для виїзду депутатів всіх рівнів - ред.) з боку влади є серйозним ударом по самоврядуванню, що поряд із загрозою децентралізаційних процесів може суттєво масштабувати проблему. Якщо у рад будуть проблеми із кворумом, центральна влада матиме більше шансів ввести військові адміністрації. А це може поставити під загрозу демократичний розвиток держави", - йдеться у повідомленні руху ЧЕСНО.

На своєму сайті Рух ЧЕСНО докладно дослідив, як спрацював "ефект Тищенка" і які негативні наслідки для самоврядування принесла така політика Кабміну.

У громадах, де виборців  понад 10 тисяч, наразі понад 25 тисяч депутатів. Всі вони працюють під час засідань сесій та комісій на волонтерських засадах, окрім секретарів рад. Відповідно, майже в усіх депутатів відсутні будь-які трудові відносини з радою. Тобто виконати вимогу постанови Кабміну і юридично правильно оформити відрядження може лише мер, секретар або той депутат, який працює саме у виконкомі ради на якійсь посаді.

Таким чином, якщо депутатка або не військовозобов’язаний місцевий політик (наприклад, старше 60 років, багатодітний батько і т. д.) вирішить поїхати у відрядження по роботі, він уже не може цього зробити. Це стосується, до прикладу, і депутатів-медиків, які мають відвідати консиліуми чи взяти участь в операції за кордоном. Тому кожен стає перед вибором: залишатися депутатом чи скласти мандат. Тому деякі депутати вже зараз приймають рішення скласти мандат, щоб не мати заборони виїзду за кордон.

У свою чергу Ірина Федорів, головний редактор сайт руху ЧЕСНО, на своїй сторінці напряму звернулася до прем'єр-мінстра Дениса Шмигаля з проханням "не наступати на граблі". Також вона повідомила, що ще в лютому рух ЧЕСНО звернувся до очільниці комітету Олени Шуляк, аби профільний комітет поговорив з очільником Кабміну і допоміг виправити цю помилкову політику. Але безрезультатно, тому вже скоро будуть невтішні наслідки такої заборони для місцевого самоврядування. 

 Скрин Федорив

Нагадаємо, раніше ми повідомляли про те, що на Дніпропетровщині хочуть змінити назву міста.