В Україні повернули 30 тисяч доплат військовим, рятувальникам та поліцейським. Стало відомо, звідки візьмуть гроші

У понеділок, 10 квітня 2023 року, Верховна Рада України повернула 30 тисяч гривень доплат військовим, а також працівникам ДСНС та поліцейським. Законопроект №8312 підтримали 277 народних депутати. Стало відомо, за рахунок чого поліцейським та рятувальникам повернуть додаткову винагороду. Про це повідомляє "Дніпровська панорама" з посиланням на Судово-юридичну газету.

Про повернення доплат повідомив нардеп Олексій Гончаренко. Доплати у 30 000 гривень діятимуть до кінця періоду воєнного стану, а кошти візьмуть за рахунок обмеження зарплат держслужбовцям. Згідно з прийнятою ВР поправкою 48 у Законі України "Про правовий режим воєнного стану" статтю 28 доповнено  пунктом 2-2 такого змісту:

"2-2. Установити, що у квітні 2023 року та на період до припинення або скасування воєнного стану заробітна плата, грошове забезпечення працівників, службових і посадових осіб бюджетних установ (включаючи органи державної влади та інші державні органи, крім органів місцевого самоврядування) нараховуються у розмірі, що не перевищує десяти розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня 2023 року.

При цьому у зазначеному максимальному розмірі не враховуються суми допомоги по тимчасовій непрацездатності, допомоги для оздоровлення, матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань та оплата щорічної відпустки.

Зазначене обмеження не застосовується при нарахуванні заробітної плати, грошового

забезпечення таким особам:

військовослужбовцям, особам рядового і начальницького складу служби цивільного захисту, поліцейським, особам рядового і начальницького складу територіальних (міжрегіональних) воєнізованих формувань Державної кримінально-виконавчої служби.

Обмеження, встановлене у частині першій цієї статті, застосовується також при нарахуванні заробітної плати, грошового забезпечення відповідно народним депутатам

України, членам Кабінету Міністрів України, прокурорам, працівникам, службовим і

посадовим особам Національного банку України, а також іншим службовим і

посадовим особам, працівникам, оплата праці яких регулюється спеціальними законами (крім осіб, зазначених в абзаці другому цього пункту), працівникам суб’єктів господарювання, 100 відсотків акцій (часток) якого належить державі або іншому господарському товариству, 100 відсотків акцій (часток) якого належать державі".

Таким чином, окрім повернення доплат військовим, рятувальникам та поліцейським, Верховна Рада обмежила зарплату депутатам, прокурорам, міністрам та чиновникам 67 тисячами гривень.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли про те, що заборона виїзду депутатам місцевих рад за кордон дуже шкодить місцевому самоврядуванню.