Запорожець за Дунаєм. У Дніпрі вперше, після перерви, поставили легендарну оперу, для якої створили 100 костюмів

Вихідними у Дніпрі відбудеться гучна прем'єра. Вперше, після тривалої перерви, у Дніпровському оперному дадуть "Запорожця за Дунаєм". Його раніше не було в репертуарі нашого театру, незважаючи на те, що унікальний твір композитора Семена Гулака-Артемовського вважається першою українською оперою, для якої лібретто було написано рідною мовою. Про це повідомляє Дніпровська панорама.

Запорожець за Дунаєм, ДніпроЗапорожець за Дунаєм, Дніпро1Запорожець за Дунаєм, Дніпро4

Вперше опера "Запорожець за Дунаєм" була поставлена у Маріїнському театрі Санкт-Петербургу 14 квітня 1863 року та незабаром опинилась під цензурною забороною через репресії проти проявів національної культури народів, що входили до складу Російської імперії. А у виконанні українських акторів прем’єра цієї опери відбулась лише через 20 років - у 1884 році.

Ідея відтворення вистави на сцені Дніпровської опери з'явилася у диригента-постановника Василя Коваля. 

Це була моя ідея, тому що в нашому театрі на данний час немає українських опер, а "Запорожець за Дунаєм" - це для України знакова вистава, - каже Василь Коваль.

Прем'єра, для якої підготували 100 костюмів, обіцяє бути яскравою. Схоже, вона вже викликала інтерес місцевих театралів. Квітків у касах залишилося мало, а до вистави лише два дні. 

Детально про це - у сюжеті тележурналістів.

Нагадаємо, що у 1953 році на кіностудії імені О. Довженка зняли художній фільм "Запорожець за Дунаєм" за мотивами однойменної опери Семена Гулака-Артемовського. 

Раніше ми писали, що сьогодні день Василини Вказівниці. Чому сьогодні заборонено стелити чисту постільну білизну.