Чарівна річка Самара: секрети назви та легенди

Про річку Самару кажуть зазвичай, що вона найбільш повноводна із приток Дніпра та найбагатша рибою. А потім обов'язково відповідають на питання про походження назви. І варіантів буває безліч. З них окремо можна відзначити народні легенди. Їх досі розповідають мешканці селищ, які розташувалися по берегах Самари. Про це повідомляє Дніпровська панорама.

Річка Самара є лівою притокою найбільшої річки України – Дніпро. Свій початок вона бере біля села Весела гора, розташованого на заході Донецької області. Цікаво, що поблизу села Вільне Самара різко повертає на 90 градусів та змінює свій рух із західного напрямку на південний. Такий примхливий характер у Самари.

самара 2

Походження назви річки Самара

Є кілька варіантів, звідки походить назва річки. У перекладі з киргизького вона означає – «мішок», з монгольської – «змішувати, пов'язувати», з тюркської – «цілина,степ». Ще слово "Самара" означає "річка родючості". За давнину цю річку називали Самар, Самарка і Снопород.

Самара 5

Декілька цікавих легенд  зберігають досі у бібліотеці селища Губиниха. Звісно, що народні оповіді не можна сприймати як надійне джерело, а там, як знати... Легенди розповідають із задоволенням всім зацікавленим.

Річкова суперечка

Розповідають про те, що протікали поряд дві річки. Стали вони сперечатися, яка з них повинна стати володаркою цього краю. От одна з річок і говорить: - Мені сам бог Ра велів тут протікати. А я сама Ра. – відповіла інша.           Перемогла друга суперницю, бо сильнішою була. От з того часу і протікає у нас річка Самара. На її берегах зазеленіли кущі і дерева. Згодом з лівої сторони виріс  густий мішаний ліс. Річка була судноплавною, особливо за часів козацтва, - розказала легенду співробітниця бібліотеки Олена Приступа.

Самара квіти

Легка вода

 У нашій річці вода легка. Ще козаки казали: « На Самарі у човна крила виростають».  Хто на човні ходить, той воду відчуваає на дотик, так само, як хлібороб, пізнає чорнозем із закритими очима, тільки взявши грудку землі у руку. У легкій воді дійсно весла стають крилами. Гребець зусиль докладає мало, а човен «летить». Та й плавці кажуть, що у Самарі плавати так само легко як у морі, хоча вода в річці й солодка. Старі кажуть,  що легкість нашої річки – від святості. І що в Самарі нібито цілий рік вода свячена.

Cамара 3

Риба у Самарі

Старожили розповідали, що водилося в річці дуже багато риби. Така кількість, що якщо випущена з лука стріла діставалася води, то не тонула, а влучала в якусь рибину. Так і прозвали цю річку сама Риба, а потім назву скоротили і стали називати Самарою. І ще одна легенда стверджує, що річка протікала по території Сарматських племен, її так і назвали Сармата, а потім назва скоротилась до Самара.

Ось такі варіанти походження назви річки Самара. Але ці легенди лише відкривають цілу серію розповідей про особливості річки та її чарівні загадки.  

рыбаки

карп

Дзвінкі місця

На Самарі є дзвінкі і тихі місця. Легенду про них розповіла ввчителька історії  Василівської гімназії Губиниської селищної ради, Катерина Кондратова.

Якщо рибалки з обох боків ріки перемовляються так, ніби стоять поруч, то значить це дзвінке місце. Тут повітря бринить, а комарі дзижчать так, що аж сахаєшся їх…. В дзвінкому  місці добра клює риба. У тихому місці, яке ще називають глухим, вода проковтує звуки.

Рибалки можуть сидіти у човнах зовсім близько одне від одного і не чути гучних окликів. Навіть власний голос звучить, як луна з глибокого колодязя. А якщо стріляють поблизу з рушниці, то здається, що то постріл з далекого лісу.

Риба в такому місці не клює- можна цілий день сидіти з вудкою і нічого не впіймати. Місцеві знають цей секрет, а приїжджі тільки дивуються: « Де риба? В чому справа?» Завдяки Самарі Василівку називають селом рибалок. Будь яка приїжджа людина в першу чергу поцікавиться: - А чи й досі в Самарі риба ловиться? - розповіла Катерина Кондратова.

Раніше ми писали про: На Дніпропетровщині рибалка спіймав величезного сазана та обурив соцмережі