Чи можна викидати та куди подіти шкаралупу від освячених писанок: традиції і лайфхаки

Під час святкування Великодня часто виникає питання, що ж робити із великою кількістю шкаралуп від освячених писанок і крашанок. Адже просто викидати у смітник те, що було у церкві скроплене свяченою водою, не годиться. Тож треба дізнатися про традиції у цьому питанні. Про це пише  Дніпровська панорама.

Щоб зрозуміти що робити зі шкаралупами від освячених яєць, треба дізнатися що з нею робили у давнину.

писанки

Що робили зі шкаралупою у давнину

Здавна українці шкаралупу від освячених яєць не вики­дали, це вважалося гріхом. Здебільшого її закопували на городі чи полі, щоб і землі дати свяченого, так вона краще родитиме.

Також був звичай на Великдень кидати шкаралупи від перших писанок у річку чи іншу водойму. Люди вірили, що до поминального тижня вода донесе шкаралупи до покійників і ті дізнаються про свято Воскресіння Господнього.

Також у деяких регіонах України шкаралупи ховали за образами на покутті. Подекуди на Галичині такі шкаралупи кидали на стріху хати, люди вірили, що це принесе щастя. Іноді їх згодовували курям, аби ті краще неслися.

кури

Куди подіти шкаралупу від освячених писанок і крашанок

Шкаралупу від освячених яєць краще спалити, а попіл закопати у місці, яке люди не топчуть ногами. Цим попелом можна підживити плодові дерева, у давнину навіть вірили, що так вони стануть родючішими.

Втім деякі священники говорять, що шкаралупа після освяти не стає святинею, її треба сприймати як звичайну "упаковку". Але якщо віряни не хочуть викидати шкаралупи у смітник, то можна ці залишки закопати у лісі чи спалити.

При цьому священники заявляють, що у жодному разі не можна викидати шкаралупи від писанок із наліпками, на яких зображено Ісуса чи інших святих.

освячення

Також священнослужителі проти такого оздоблення, оскільки через масове їх виробництво писанки втрачають оригінальність. Краще зафарбовувати яйця самостійно й створювати власні візерунки за народними традиціями.

Раніше ми писали про: Парасольки повернулись. На Дніпропетровщині показали найпопулярнішу фотозону у місті (Фото)