Чи вдалося міській владі за рік досягти якісних змін у галузі медицини?

Протягом минулого року у медичній сфері Дніпра вдалося впровадити низку нових сучасних проектів та зрушити з мертвої точки багато болісних питань галузі, які не вирішувалися роками. У цьому році очікується збільшення фінансування лікувальних установ і посилення їх самостійності. Попереду в медиків Дніпра – опанування системи госпітальних округів і спільна з владою боротьба за повернення вторинної ланки медицини у власність міста.

У 2016 році велика увага приділялася розвитку первинної медико-санітарної допомоги. З міського бюджету виплачувалася муніципальна надбавка сімейним лікарям, а для працівників амбулаторій були придбані проїзні квитки і засоби службового мобільного зв'язку. Крім того, фінансувалися курси спеціалізації та підвищення кваліфікації за фахом «сімейна медицина».
Крім того, центри первинної медико-санітарної допомоги стали енергозберігаючими.

За кошти міського бюджету замінені вікна і двері в 15 амбулаторіях. У амбулаторіях загальної практики продовжують надавати медичну допомогу переселенцям. Лікування тут пройшли понад 4 тис. українців, які виїхали від війни на сході країни. Також велику увагу приділяють роботі з учасниками АТО. Це фізична, психологічна та санаторно-курортна реабілітація, забезпечення медикаментами та пільгове зубне протезування.

Крім того, за рецептами лікарів амбулаторій для інвалідів на пільгових умовах було відпущено ліків на суму 1 млн 93 тис. грн. Також були видані слухові апарати і засоби індивідуального догляду. Крім того, міська влада введе додаткові заходи до запланованих загальнодержавних програм реімбурсації, забезпечення ліками мешканців міста.

Ще одним важливим кроком у комплексній системі підтримки медицини стало регулярне надання гуманітарних траншів центрам медико-санітарної допомоги Дніпра. Завдяки меру Борису Філатову з квітня минулого року медустановам передали вже вісім спеціальних вантажів із ліками від провідних міжнародних фармацевтичних компаній, зокрема, США, Франції, Великобританії, Угорщини та Іспанії. Загальна вартість траншів сягає близько 10 млн грн.

Цьогоріч на медичну галузь місто виділило близько 1,3 млрд грн. Це приблизно на 300 млн більше, ніж було в минулому році. Дніпро є одним з лідерів ІТ-інновацій. Саме новітні електронні розробки допомагають зробити більш сучасною й медичну сферу. Так, в амбулаторіях Центру первинної медико-санітарної допомоги №3 успішно впроваджується пілотний проект електронної реєстратури. Це дає можливість зареєструватися на прийом до лікарів через Інтернет на сайті www.reestratura.com.


У 2017 році у всіх центрах буде впроваджена електронна реєстрація та налагоджено зворотній зв'язок. Ведеться й робота задля налагодження зворотного зв'язку з пацієнтами, медпрацівниками та установами охорони здоров'я. Для цього створені офіційний сайт www.dniprozdrav.gov.ua і сторінка в Facebook (@dniprozdrav).

Контролювати якість медичних послуг будуть створені при департаменті охорони здоров'я населення клініко-експертні комісії. Якісно змінити процес має також і впровадження електронного документообігу, електронної медичної карти, формування електронного реєстру пацієнтів і т.д.

Загалом у 2017 році в медичних центрах міста мають забезпечити умови для дистанційного консультування пацієнтів та навчання лікарів у форматі «теле-медицини». Прості дніпряни і самі лікарі зможуть отримувати консультативну підтримку не тільки від провідних вчених і медичних працівників України, а й від закордоних фахівців.  

А ще мерія міста визначила основні сфери підтримки студентів і молодих фахівців медичної галузі. Так, міська рада готова виділити студентам Дніпропетровської медичної академії грант у сумі 500 тис. грн. Також молодим фахівцям можуть запропонувати близько 400 вакансій у медзакладах первинної ланки. Середня заробітна платня тут сягає 10 тис. грн і має тенденції до зростання. Особлива пропозиція є й для студентів-іноземців. Вони зможуть приєднатися до першої в Україні англомовної команди медиків, яка працюватиме в одній з нових амбулаторій Дніпра.

Та разом з тим, місто робить все можливе, щоб повернути в свою власність заклади медицини вторинної ланки, що нині підпорядковуються області. Бо ж це є надважливим елементом у наведенні системного ладу в сфері медицини Дніпра загалом.