Чи завжди закон на стороні поліції: експертна думка

Трагічний випадок у Дніпрі, коли патрульні поліцейські застосували зброю проти агресивного порушника, викликав активну дискусію в суспільстві. Правоохоронці, експерти, свідомі громадяни активно обговорюють, які фактори призвели до трагічного фіналу та чи можна було уникнути загибелі порушника, а також що усім сторонам конфлікту можна було зробити по іншому, щоб не сталося лиха, повідомляє Дніпровська панорама, посилаючись на сайт "Наше місто".

Тож поки дніпровський патрульний Євген Звонков, який застосував силу проти нападника, перебуває в межах судового процесу та чекає на справедливе рішення суду, а його постраждала у сутичці колега Анастасія відновлює здоров’я, саме час дослухатися до авторитетних думок експертів та професіоналів з приводу цієї непростої ситуації.

Представники поліції та фахівці, що спираються на широкий міжнародний досвід, одностайні в думці: передусім громадяни мають виконувати вимоги Закону, поважати поліцію та виконувати справедливі та обґрунтовані вказівки та накази правоохоронців. 

Кореспондент вирішив вивчити українське законодавство та міжнародний досвід: коли та за яких умов поліцейські можуть застосувати силу та зброю проти порушників? 

Що каже Закон?

Так, правоохоронна система України та власне силовики мають значне поле для реформування, для вдосконалення, виправлення численних помилок та подальшого розвитку.  Власне, має реформуватися вся країна та суспільство, які наразі ведуть тяжку боротьбу із зовнішнім ворогом. Водночас безперечно одне: для підтримання порядку та захисту Закону держава і суспільство дають правоохоронцям право на застосування сили та зброї проти тих, хто брутально порушує правила, нехтує встановленими в суспільстві нормами, виявляє агресію та створює небезпеку для поліцейських та усіх інших громадян.

Стаття 46  Закону “Про Національну поліцію” регламентує застосування правоохоронцями вогнепальної зброї.

Зазначається, що "...застосування вогнепальної зброї є найбільш суворим заходом примусу...

Поліцейський уповноважений застосовувати вогнепальну зброю тільки після попередження про необхідність припинення протиправних дій і намір використання заходу примусу, визначеного цією статтею."

Отже, поліцейські мають попереджати про застосування зброї. Втім, у низці особливих випадків допускається застосування вогнепальної зброї без попередження.

Зокрема, для того, щоб припинити спроби зловмисників заволодіти вогнепальною зброєю. Тож з точки зору закону дії патрульного Звонкова, який здійснив постріли у напрямку порушника, були вмотивованими та адекватними, адже той чинив опір та міг заволодіти зброєю патрульної Анастасії Жили.

У Європі поліція спочатку веде діалог та попереджає

Що каже досвід та практика різних країн про те, коли і за яких обставин поліцейські можуть застосовувати силу та зброю проти порушників Закону?

У Польщі поліцейські можуть використовувати вогнепальну зброю лише в тих випадках, коли існує пряма загроза життю чи здоров'ю співробітника поліції чи іншої особи. Також зброю варто використовувати для охорони особливо важливих об'єктів. Поліцейські також мають право застосовувати зброю у ситуації, коли підозрюваний не реагує на прохання віддати вогнепальну зброю чи інші небезпечні предмети або намагається відібрати зброю у поліцейського.

В Австрії поліція може використовувати зброю для придушення заворушень або для затримання небезпечного підозрюваного, але тільки тоді, коли інші заходи "можуть здатися недостатніми або вже виявилися неефективними". Застосування сили має бути пропорційним ситуації, а застосуванню зброї має передувати попередження.

В Італії поліція та карабінери можуть використовувати зброю лише тоді, коли існує "необхідність для подолання опору, щоб зупинити насильство або запобігти серйозному злочину". Силові заходи мають бути пропорційними ситуації.

іноземна поліція

У Бельгії поліція може законно використати пропорційну силу лише після попередження, у ситуації, коли немає інших засобів для досягнення цієї мети. Поліція може використовувати вогнепальну зброю з метою самооборони, під час зіткнень із озброєними злочинцями, а також для захисту особливо важливих осіб або об'єктів у країні, але ніколи — під час масових заходів.

У Великобританії "потенційно смертельні заходи можуть бути використані лише тоді, коли це абсолютно необхідно". Відповідно до закону, право на застосування зброї допускається для самооборони або захисту інших осіб, якщо існує загроза життю або серйозних травм.

США: поліцейські завжди готові, що проти них застосують зброю

іноземна поліція

"Краще стріляти першим" -- непублічний принцип, який широко використовується правоохоронцями в США, де громадяни згідно з Конституцією мають право тримати, носити та використовувати зброю для захисту себе і свого майна.

Тож застосування сили та зброї правоохоронцями є предметом постійної та гарячої суспільної дискусії в Сполучених Штатах.  Бо лише за останні кілька років жорсткі дії силовиків проти громадян призводили до низки заворушень та масових безладів. 

У Сполучених Штатах поліція справді стріляє частіше, і жертвами справді дуже часто стають молоді афроамериканці, - каже Сет Стоутон, колишній офіцер поліції, професор Університету Південної Кароліни. - Але в більшості випадків це відбувається не тому, що поліцейські -- расисти. Просто вони діють саме так, як їх навчали.

іноземна поліція

Головним принципом навчання правоохоронців вважається принцип особистої безпеки. Під час занять майбутнім поліцейським пояснюють, що кожна людина, яку вони зустріли на вулиці, може становити небезпеку.

Зазвичай це називається “першим законом правоохоронної діяльності”: кожен службовий день для офіцера має закінчитися тим, що він повернеться додому, до своєї родини, а не опиниться у лікарні чи морзі, - каже експерт.

 Під час тренувань майбутнім захисникам закону та порядку часто демонструють ситуацію, коли після рутинної зупинки машини на трасі підозрюваний несподівано вихоплює зброю та стріляє у поліцейського. Або перехожий, якого патруль зустрічає на вулиці, різко розвертається та відкриває вогонь.

Усі приклади мають навіяти майбутньому поліцейському думку: зволікання може бути смертельно небезпечним, - стверджує Сет Стоутон. - Отже всіх поліцейських вчать, що краще стріляти першими. У середовищі поліцейських існує розхожа фраза: "Краще, щоб тебе судили дванадцять (присяжних), аніж несли шестеро".

Не поліцію потрібно перевиховувати, а все суспільство

Думкою з приводу застосування сили поліцейськими поділився шериф Д. Кларк з міста Мілуокі, штат Вісконсін, США. Його коментар дуже влучно окреслює проблеми, які стали очевидними для суспільства після інциденту в Дніпрі:

іноземна поліція

Не поліцію потрібно перевиховувати, а суспільство. Ми переросли в крикливе, кероване мобільними гаджетами, вульгарне, недобросовісне суспільство, яке не несе жодної відповідальності і має завжди ставлення, що "винна інша людина", "ви мені зобов'язані". 

Суспільство, в якому діти виховуються без жодних обмежень, без знань, без турботи про громадянське суспільство та особисту відповідальність. Якщо хочете захистити ваших дітей, спочатку навчіть їх поваги! Коли офіцер каже "Підійми руки," це означає - підняти руки! Не шукай щось там у кишені, на колінах, на сидінні.

Поліцейські -- це чиїсь сини і доньки, батьки і матері, брати і сестри. Вони чорні, білі, коричневі, різної раси, різних етносів, різних віросповідань, чоловіки та жінки. Всі вони -- серед нас. Вони бачать найгіршу сторону людства ... криваві понівечені тіла жертв дорожньо-транспортних пригод, знівечені частини людського тіла, закривавлених та побитих жертв, вбивства... Це все -- день від дня. Вони працюють за будь-якої погоди, в небезпечних умовах, за відносно низьку оплату. Вони працюють у святкові дні, поки ми з сім’ями проводимо час за столом і куштуємо смачні страви. Часто вони пропускають шкільні заходи своїх дітей, дні народження, ювілеї, всі особливі події, які ми сприймаємо як належне. Перш ніж щось казати за поліцейських, спочатку спробуйте побувати в їх «шкірі»… Вони мають добру підготовку, але пам’ятайте: вони - перш за все люди. Коли на них здійснюються численні атаки, вони стають чутливими, стають мішенями. 

Коли офіцери поліції зустрічають різних людей, в різних ситуаціях -- чи під час зупинки транспортного засобу для перевірки документів, чи під час вуличних протистоянь, чи навіть під час арешту, ви, шановні пані та панове, посадовці та поважні персони, зрештою просто громадяни, також несете пряму відповідальність за те, щоб ситуація не вийшла з-під контролю.

Спроба дешевого героїзму — і премія Дарвіна

Леонiд Маслов, юрист, військовий, висловився досить жорстко з приводу трагічного інциденту у Дніпрі.

Маслов

У США є корисний лайфхак: під час сутички поводитись з незнайомцем так, начебто він озброєний, - нагадує він. - Ще один лайфхак — поводься з озброєною особою так, ніби вона запальна і неадекватна. Щодо загиблого пана Силогави. От пішов би на фронт і загинув — був би герой. А так, спроба дешевого героїзму — і премія Дарвіна. Займався ритуальними послугами — додав своєму бізнесу нового клієнта.

Гроші віддадуть захисникам

Після трагичного випадку у Дніпрі за кілька діб поліцейські з усієї країни оперативно зібрали вражаючу суму грошей для того, щоб підтримати своїх колег з Дніпра, які потребували юридичної та медичної  допомоги. Втім, патрульні вирішили, що гроші наразі потрібніші нашим захисникам на фронті.

Про цей гідний вчинок повідомив Олексій Білошицький,  перший заступник начальника Департаменту патрульної поліції України:

Білошицький

...Для Насті та Єгора неймовірно приємно відчувати таку вашу підтримку і консолідацію, як і для нас усіх. Але також, безперечно, що в умовах тих потреб, які є на фронті, ці кошти просто зобовʼязані потрапити туди. Це з самого початку було волею і Насті, і Єгора, і всієї нашої поліцейської спільноти. Зі свого боку фонд “Повернись живим” і Тарас Чмут зголосились направити це бажання у найпотрібніше русло — на Перемогу. Кошти від збору підуть саме туди!

Нагадаємо, раніше ми писали: Стрілянина в Дніпрі: оголосили підозру жінці, яка чинила опір поліцейським 29 серпня