Десерт не для всіх. Чи всім можна їсти халву
Медики стверджують, що халва – одна з найкорисніших солодощів, адже виготовлена з горіхів або насіння. Продукти, які входять до її складу, вже самі по собі є цінними для організму.
Халва – це не просто східний десерт, це справжня скарбниця корисних речовин. Її виготовляють з насіння соняшника, кунжуту, арахісу або інших горіхів, тому вона багата на вітаміни, мінерали та корисні жири. Проте, халву їсти можна далеко не всім. Кому потрібно бути обережним і взагалі краще відмовитись від неї. Про це повідомляє Дніпровська порадниця.
Корисні властивості халви:
Джерело енергії: Халва містить багато калорій, тому вона швидко відновлює сили та енергію.
Покращує роботу мозку: Вітаміни групи В, які містяться в халві, позитивно впливають на роботу мозку та нервової системи.
Зміцнює серцево-судинну систему: Халва містить ненасичені жирні кислоти, які знижують рівень холестерину в крові та покращують роботу серця.
Підтримує здоров'я шкіри та волосся: Вітамін Е, який міститься в халві, є антиоксидантом, який захищає клітини від пошкодження та сприяє регенерації тканин.
Покращує травлення: Харчові волокна, які містяться в халві, покращують роботу кишківника та запобігають запорам.
Жири в халві
Жири в халві – це поліненасичені жирні кислоти омега-6 і омега-9, які організм може отримати лише з їжі.
Також халва багата на вітаміни Е і В, калій і магній, що сприяють здоров’ю серця та уповільнюють процеси старіння . Крім того, вона містить білок із цінними амінокислотами та клітковину, яка покращує роботу шлунково-кишкового тракту.
Найкорисніші види халви
Соняшникова халва – традиційний смаколик, виготовлений із насіння соняшника. Вона багата на вітаміни групи В і F, корисна для серця, очищує кров від холестерину та стабілізує кислотність у кишківнику 🫀.
Арахісова халва містить фолієву кислоту, яка сприяє оновленню клітин і має омолоджувальний ефект. Вітаміни у складі цієї халви підтримують серцево-судинну систему та можуть знизити ризик розвитку раку . Також вона багата на кремній, який зміцнює кістки, зуби, хрящі та сухожилля.
Які види халви найкорисніші
Соняшникова халва вважається традиційним смаколиком, вона виготовляється з насіння соняшника. Її досить часто роблять вдома власноруч. Соняшникова халва багата на вітаміни групи В та F, дуже корисна для серця, очищує кров від холестеринових бляшок, стабілізує кислотність у кишківнику.
Арахісова халва виготовляється з арахісу. Вона містить фолієву кислоту, яка сприяє оновленню клітин організму, тому має омолоджувальний ефект. Інші вітаміни, які входять до складу цього смаколика, також корисні для серцево-судинної системи, можуть попередити захворювання на рак. Арахісова халва багата на кремній, який зміцнює кістки, хрящі, зуби та сухожилля.
Кому не можна їсти халву
Халва – це смаколик не для всіх, як попереджають лікарі. Вона містить багато цукру, тому шкідлива для хворих на діабет ІІ типу. Також не слід вживати халву людям, які мають проблеми із зайвою вагою, алергію на арахіс, хвороби кишківника та печінки. Халва – досить калорійний продукт. Щоб вона не шкодила фігурі, варто вживати не більше 30 грамів на день.
Нагадаємо, раніше ми писали
Кому не можна їсти апельсини: корисна інформація про улюблені фрукти