Дубовий гай, графський ставок та руїни смокової станції. Про що розкаже балка Широка в Дніпрі

До балки Широка у Дніпрі організовують краєзнавчий похід. Захід має відбутися 1 липня, з 9 до 14 години, повідомляє Дніпровська панорама, посилаючись на одного з організаторів походу Олександра Ярошенка.

Похід у балку Широку.
Запрошуємо вас у суботу 1 липня в похід у балку Широку під проводом краєзнавця Олександра Ярошенка.
Та частина балки, яку ми пройдемо, розташована на ділянці на самій межі міста Дніпра від селища Ясне до Таромського.
Напочатку рухаємось по схилу серед дачної забудови. Виходимо до великого мальовничого ставка «Озеленювач» і йдемо по берегу уздовж лісу, пройдемо і одну нескладну ділянку прямо по лісу. Далі рухаємось по суцільно природничим місцям уздовж балки по стежках, дивимось гарні краєвиди і роздивляємося степові квіти. Побачимо деякі маштабні інженерні конструкції посередині балки. Дізнаємось про козаків-першопоселенців у балці Широкій і як вона називалась у козацькі часи.
У другій половині маршрута заходимо на саму дальню околицю Таромського і потрапляємо у малу балку Війтиху до другого ставка, який місцеві називають Графським, це колишній терен місцевого землевласника до революції. Ще це місце має історичну назву Урочище Ліскувате – досі ця назва себе виправдовує, роздивимось величезні дерева по берегу ставка. Далі рухаємось по вуличках до Станції «Сухачівка», де побачимо декілька історичних будівель, це буде кінець маршрута.
Складність походу: середнього рівня, значних підйомів не буде. Тривалість походу близько 4 години. Враховуйте свої сили.
Купання у ставках не передбачено, пляжів там нема. У форматі нашого походу не передбачена якась дуже довга зупинка на пікнік. На перепочинок зробимо орієнтовно дві зупинки приблизно по 20 хвилин, біля другого ставка зупинка може буде і довша, це залежить від того як швидко ми пройдемо основну частину.
Маршрут попередньо пройдено 21 червня, перешкод на шляху не виявлено.
Виїздимо у Ясне громадським транспортом (маршруткою). Там по приїзді на початку маршруту буде крамниця, де можна замовити заварну каву, напої і купити смаколики, якщо треба. Так само маршруткою повертаємось додому.
Інтервал руху маршруток 15-20 хв. В дорозі близько 50 хв. до Вокзальної площі. Проїзд 18 грн. в один бік.
Запис до @Віктор Єкшов у приватні повідомлення.

Організатори розповіли також про те, що побачать під час походу його учасники:

На околицях Таромського.
Графський ставок в урочищі Ліскуватому і руїни старовинної смо́кової станції.
---------------
Там де сходяться два невеличких вибалка Ліскувате і Друге розташований повноводний ставок, що в подальшому використовувався для потреб станції "Сухачівка". А в урочищі Ліскуватому (Лісковому) у старі часи був дубовий гай.
У спогадах краєзнавця М. Лояна читаємо таке: "Якось сільський сход ухвалив розподіл дубів, що росли в Лісковому. І загули сокири та пили... Рубали стовбури товстелезних дубів, сокири дзвеніли, тріски летіли на всі боки. Підрубаний дуб падав, аж земля гула. Його тягли кіньми до домівки. Через кілька днів від дубового гаю лишилися самі пеньки, потім пастухи спалили їх до землі. Спробуй виростити такі дуби! Деякі мали не одну сотню років, а знищили їх за кілька днів. Дубовий гай перетворився на пасовище."

балка Широка

балка Широка

балка Широка

балка Широка

балка Широка

Нагадаємо, раніше ми писали: У Дніпрі почастішали випадки зустрічі з лисицями біля житлових багатоповерхівок (фото)