Гноми, Кіт у чоботях і Карлсон. Історія легендарного комбінату іграшок, продукцію якого знали та любили всі дніпряни (Фото)

Комбінат іграшок було відкрито у Дніпропетровську (нині – Дніпрі) у далеких 60-х роках минулого століття. Його продукцію пам'ятають багато поколінь дніпрян. Адже досі у багатьох городян у будинках можуть знайтись "гумові" Гном чи Сорванець, яких виготовляли на комбінаті. І хоча комбінат перестав існувати в кризові 90-ті роки, про існування легендарного виробництва нагадує однойменна зупинка громадського транспорту на проспекті Поля (раніше – Кірова) у Дніпрі та численні іграшки, які можна знайти у багатьох сім'ях по всьому пострадянському простору. Про це повідомляє "Дніпровська панорама" в ексклюзивному матеріалі.

Іграшки Дніпропетровського комбінату іграшок

Дніпропетровський комбінат іграшок - відомий і успішний свого часу

З моменту відкриття у 1963 році Дніпропетровський комбінат іграшок одразу намагався стати однією з найкращих фабрик у своїй галузі. Через п'ять років комбінат почав спеціалізуватися на випуску пластмасових, дерев'яних, м'яконабивних і металевих виробів. У 1973 році на комбінаті була введена в дію установка ротаційного формування нових виробів з поліхлорвінілового пластизолю, що дозволило випускати гномів, що стали улюбленими багатьма, і олімпійських ведмедиків. Розквіт комбінату припав на першу половину 80-х років, коли випуск іграшок досяг майже півмільйона штук, а асортимент становив понад 90 найменувань.

Михайло Прудніков Дніпро

"Дніпропетровський комбінат іграшок був справді відомий і успішний свого часу. Він брав участь у багатьох виставках, отримував міжнародні призи. Його ставили за приклад багатьом виробництвам. У вісімдесятих комбінат навіть встиг збудувати нові корпуси для виробництва та житловий будинок для своїх співробітників. Показово, що на той час справді вважалася фірмовим подарунком якась іграшка комбінату", - розповів "Дніпровській панорамі" Михайло Прудніков, директор дніпровського Музею "Машини часу".

Іграшки Дніпропетровського комбінату іграшок

Не витримали складні часи

Час так званої "перебудови" виявився непростим для комбінату. Він намагався вийти на міжнародний ринок так званих капіталістичних країн, сподіваючись розширити ринок збуту, заробити валюту та купити нове обладнання. Але безуспішно.

"Вже була домовленість про постачання продукції до Ізраїлю. Але перевірки якості вироби комбінату не пройшли. Були питання як до фарб, що використовуються при виробництві іграшок, так і до пожежної безпеки – у тих же "гномиків" волосся при підпалюванні горіло. А в іграшок, які виробляються в країнах Заходу, наприклад, таких проблем не було", - розповів Михайло Прудніков.

Іграшки Дніпропетровського комбінату іграшокІграшки Дніпропетровського комбінату іграшокІграшки Дніпропетровського комбінату іграшокІграшки Дніпропетровського комбінату іграшок

У 90-ті роки, вже в період Незалежності, легендарний комбінат іграшок припинив своє існування, з різних причин не зумівши вбудуватися в систему ринкових відносин.

Цікавий факт. За радянських часів кожен комбінат іграшки працював у кооперації з іншими та процвітав у виробництві якихось комплектуючих для іграшок. Дніпропетровський комбінат іграшок постачав до інших подібних виробництв в Радянському Союзі очі та тапочки для ляльок.

Іграшки Дніпропетровського комбінату іграшок

Одне з найуспішніших підприємств у своїй галузі

Дніпропетровський комбінат іграшок вважався поряд із Луганським комбінатом іграшок та Донецьким комбінатом іграшок найкращим в Україні за радянських часів. Кожен комбінат мав свою спеціалізацію – Луганський славився своїми ляльками, а Донецький вважався найкращим у виробництві іграшкових солдатиків і масштабних моделей літаків. А Дніпропетровський вважався найкращим у своєму сегменті – насамперед у виробництві "дутих" із пластизолю "гномиків", "карлсонів" та "котів у чоботях". При цьому на Дніпропетровському комбінаті виготовлявся великий асортимент різних іграшок – від м'яконабивних до пластикових.

Іграшки Дніпропетровського комбінату іграшок

Цікавий факт. У Дніпропетровську іграшки виробляв не лише місцевий комбінат іграшок, що спеціалізується на цьому, а й інші великі підприємства міста – ЮМЗ, ДМЗ, завод Дніпропластмас.

Іграшки Дніпропетровського комбінату іграшок

Іграшки, як і назва комбінату - живуть і досі

У дніпровському Музеї дитинства, який є філією Музею "Машини часу" та розташований на проспекті Нігояна, представлено всю колекцію іграшок, які масово вироблялися на комбінаті. Починаючи від вантажівок та всіляких знаків Зодіаку до всім відомих "гномиків". І хоча музей дитинства зараз перебуває на консервації, але, як сказав Михайло Прудніков, у недалекому майбутньому він має знову відкритися. І всі охочі зможуть відвідати його та поринути у затишну атмосферу, побачивши численні іграшки, які виготовлялися у минулому столітті.

Музей дитинства

Дніпропетровський комбінат іграшок припинив своє існування. Але іграшки, які масово випускалися на його виробництві та є в будинках у багатьох людей на пострадянському просторі, ще довго нагадуватимуть про одну з найкращих фабрик, що спеціалізується на виробництві іграшок. Втім, як і назва зупинки "Комбінат "Іграшки", що збереглася досі, на проспекті Поля в Дніпрі.

Іграшки Дніпропетровського комбінату іграшокІграшки Дніпропетровського комбінату іграшок